Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània
  de Socis i de Sòcies · de Col·laboradors i de
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z  
Col·laboradores · la Junta · Semblances

 

 

 
 
    Aportacions:
2018   Acte en recordança de Lluís Casassas i Simó "Per què soc alumne i deixeble de Lluís Casassas i Simó (1922-1992)", publicat a Treballs de la SCdG, 85.
2017   Va intervenir en l'acte de recordança de Lluís Casassas en el 25è aniversari del seu traspàs [12 de desembre, resum].
    "Els boscos, el bosc, els arbres i l’arbre vistos des de les geohumanitats", publicat a Treballs de la SCdG, 84.
2016   Va intervenir en l'acte commemoratiu del "Cinquantenari del primer volum de la Geografia de Catalunya (III)" referit a la població [10 de febrer, resum].
    "La geografia de la població en la Geografia de Catalunya de l’editorial Aedos", publicat a Treballs de la SCdG, 82.
2014   Va intervenir en la Jornada Temàtica L'organització territorial dels ens locals, coorganitzada amb la Diputació de Barcelona, sobre el tema El mapa municipal en qüestió i l’ajornament de la seva reforma [28 de gener, notícia].
    "El mapa municipal en qüestió i l’ajornament de la seva reforma", efectuat amb Joaquim Ferret, publicat a Treballs de la SCdG, 78.
    N'hi ha més...
 
  Enric Mendizàbal i Riera
@  
  Soci numerari  ·  Vocal de la Junta (1986/2006)  ·  Vicepresident de la Societat (2006/10)  ·  Editor de Treballs SCG (1992/2009)
 
  Citat a les semblances de: Lluís Casassas  
 
 
                                  
 
Li hem ressenyat:  
÷  ”La dinàmica recent de la població: el moviment migratori; mobilitat habitual“. Secció del llibre Geografia General dels Països Catalans, III : la població. (Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1996), dirigit per Carles Carreras.  
÷  "Els canvis demogràfics". Secció del llibre Transformacions territorials a Catalunya (segles XIX-XX) (Lleida: Pagès editors, 2000) a cura de Joan Vilagrasa.  
÷  "Geografia de la població". Secció del llibre Geografia general (Barcelona: Edicions de la UOC, 1999) a cura de Montserrat Pallarès i Antoni F. Tulla.  
÷  L'Alt Penedès (Barcelona: Caixa d'Estalvis de Catalunya, 1991) dirigit per Lluís Casassas  
÷  La seva participació en La humanización de las altas cuencas de la Garona y las Nogueras (4.500 aC – 1955 dC), (Madrid: Ministerio de Medio Ambiente, 2003) coordinat per Agustí Esteban.  
÷  "La descripción de los paisajes del Pirineo catalán por algunos viajeros (1750-1950)". Secció, realitzada amb Albert Pèlachs, del llibre Representaciones culturales del paisaje (Madrid: Universidad Autónoma de Madrid, 2006) coordinat per A. López Ontiveros, Joan Nogué i Nicolás Ortega  
÷  "Paisajes de Cataluña: una propuesta para su descripción y análisis", secció efectuada amb Albert Pèlachs i Joan M. Soriano del llibre Territoris, paisatges i llocs (Madrid - Cabrera de Mar, Maresme: AGE - Galerada, 2007), a cura de Valerià Paül i Joan Tort.  
÷  "Les transformacions del territori i del paisatge de l’Alt Pirineu", secció del llibre Medi, territori i història (Lleida: Pagès, 2004), efectuada amb I. Aldomà, A. Pèlachs i J.M. Soriano.  
÷  "Reflexions entorn de l’eix mediterrani de la cartografia i la geografia històrica", secció del llibre Homenatge a Bartomeu Barceló i Pons, geògraf (Ciutat de Mallorca: Lleonard Muntaner, 2010).  
÷  La participació en el llibre Visions geogràfiques del món (Cerdanyola del Vallès: UAB, 2011), coordinat per Anna Ortiz.  
÷  La participació en El Maresme (Barcelona: Caixa d'Estalvis de Catalunya, 1989), dirigit per Jordi Rosés.  
 
 
    Més aportacions:
2012   El resum de la conferència Orlando Ribeiro (1911-1997): el Mediterráneo y el Atlántico.
2010   Inauguració de la plaça Lluís Casassas i Simó. Va intervenir amb la lectura de "La urbanitat, símbol de la cultura" (Casassas, 1992). [5 de juny, notícia].
    La ressenya del llibre Descenso literario a los infiernos demográficos: distopía y población, publicat a Treballs de la SCdG, 69.
2009   Va participar en la presentació del llibre Geografía del Medio Ambiente. [26 de maig, resum].
    "L’organització territorial administrativa de Catalunya, un problema irresoluble", publicat a Treballs de la SCdG, 67-68.
2008   Segon Congrés Català de Geografia. Va moderar la sessió d'exposició de comunicacions de la segona ponència : "Cartografia, societat i cultura".
    Segon Congrés Català de Geografia. Hi presentà la comunicació titulada "La resolució espacial com a condicionant del resultat cartogràfic: un estudi sobre el despoblament pirinenc" amb Carles Guirado i Gonzàlez, Jordi Nadal i Tersa, Albert Pèlachs i Mañosa, Aimada Solé i Figueras, Joan Manuel Soriano i López i Antoni F. Tulla i Pujol. Va ser publicada a Treballs de la SCdG, 65.
2007   Dissertà sobre el tema: "Paisatges culturals de Catalunya" [23 de maig, ressenya]
    Va coordinar el seminari la Geografia i la història dels viatges, el qual va comptar amb les intervencions de Rafael Argullol, Rafael M. Mérida, Juan Pimentel, Pep Bernadas i Isabel Soler, qui també va efectuar tasques de coordinació [abril - maig, resum].
    El resum de l'acte de presentació del llibre Las otras geografías.
2005   La semblança de Marcel Chevalier.
2004   Va participar en la presentació del llibre Atlas de la industrialización de España (1750-2000) [18 de febrer, resum].
    Sortida d'estudi a Beret i Montgarri [11 i 12 de juny]. Va guiar la visita.
    El resum de la conferència De la geografia social, de la mobilitat urbana.
2003   El resum de la conferència Jerusalem avui: espais separats, espais dividits.
2001   Geografies dissidents. Va moderar la taula rodona i el debat sobre el tema: "Dissidències, dissidents." [1 de desembre].
1998   L'aportació cultural i científica de l'Institut d'Estudis Catalans (1907-1997), organitzades per l'IEC. Va dissertar sobre el tema: "La Societat Catalana de Geografia, una història que comença el 1935." [10 de desembre].
1997   "Un treball fonamental en la geografia de la població: 'The hypothesis of the mobility transition' de Wilbur Zelinsky", publicat a Treballs de la SCdG, 44.
    "Pòrtic", publicat a Treballs de la SCdG, 45.
1996   "Población, familia, bienestar, salud y análisis prospectivo: principales aportaciones al V Congreso de la Población Española", publicat a Treballs de la SCdG, 41. Realitzat en col·laboració amb Pedro Reques Velasco i Montserrat Solsona i Pairó.
1993   "Pòrtic", publicat a Treballs de la SCdG, 36.
    "Una proposta de model espacial per a la interpretaciá territorial de Catalunya", publicat a Treballs de la SCdG, 36.
1991   Primer Congrés Català de Geografia: Ponències. Va dissertar sobre el tema: "Les noves tendencies del poblament." [14 de març]. Publicada a les Actes del Congrés.
    Sortida d'estudi: El Lluçanès [4 de maig]. Va intervenir sobre el tema: "La història demogràfica del Lluçanès i el procés d'envelliment dels darrers decennis". La notícia de la sortida va ser publicada a Treballs de la SCdG, 28-29 .
    "Josep Iglésies i els estudis de població a Catalunya", publicat a Treballs de la SCdG, 25.
    "La dedicació perseverant de Maria Dolors Garcia i Ramon ", publicat a Treballs de la SCdG, 27. Realitzat en col·laboració amb Lluís Casassas i Simó.
1990   Sortida d'estudi a la Franja de Ponent [28 d'abril]. Va intervenir sobre el tema: "L'evolució de la població de la Llitera i del Baix Cinca. La notícia de la sortida va ser publicada a Treballs de la SCdG, 22.
1989   "La Barcelona que s'està construint", publicat a Treballs de la SCdG, 20.
1987   Va impartir el curset sobre l'Estudi de la població a la muntanya de Catalunya amb Anna Ma. Cabré i Pla i Isabel Pujadas i Rubies. El varen repartir en tres sessions que versaren sobre els temes següents: "Anàlisi del període de 1950 a 1981", "Fonts, mètodes i objectius del treball" i "Resultats del treball".
    "La població de muntanya a Catalunya", publicat a Treballs de la SCdG, 12. Realitzat en col·laboració amb Isabel Pujadas i Rubies.
1986   "De rural a urbà: Sant Joan Despí", publicat a Treballs de la SCdG, 7- 8. Realitzat en col·laboració amb Montserrat Llevadot i Vilà i Ignasi Olóndriz i Riera.
    "Urban geography of Catalonia", publicat a Treballs de la SCdG, extr..
1985   III Sessió Plenària del Grup Permanent de Treball Internacional de Geografia dels Tèxtils. Va dissertar sobre el tema: "L'evolució de les fibres tèxtils i els inicis de la Colonia Sedó." [ 3 de juny]. Va ser publicada a Treballs de la SCdG, 3.
    "L'evolució de les fibres i altres factors locacionals en els inicis de la Colònia Sedó ", publicat a Treballs de la SCdG, 3. Realitzat en col·laboració amb Ignasi Olóndriz i Riera.
    "Reflexions sobre l'aportació de Lluís Solé Sabarís al debat de la divisió territorial de Catalunya", publicat a Treballs de la SCdG, 4.
    Capçal de les aportacions...
 
   
  Citat a les ressenyes de:
  ÷  Actes. V Congrés Internacional d’Història Local de Catalunya (2001)  
  ÷  Orviati (2000): Valutazioni di impatto ambientale  
  ÷  Chevalier (2004): El paisatge de Catalunya  
  ÷  Geografia General dels Països Catalans VII. Concepte i evolució (1996)  
 
 
  Triat i garbellat a les planes:
  Assemblea general 2016 : paraules del president  
  Assemblea general 2014 : paraules del president  
  Gran obra hidràulica i territori a la Muga i el Fluvià  
  Assemblea General Ordinària 2010 : temes de portada  
  Assemblea General Ordinària 2009 : temes de portada  
  La nova collita del sistema català de reproducció  
  És irresoluble l'organització territorial catalana?  
  Paisatges culturals de Catalunya  
  El turisme urbà a Barcelona : dissecció a l'Acadèmia  
  Els mapes en la guerra civil 1936-1939 : de la visita  
  Les noves muralles de Barcelona a debat  
  Del III Col·loqui d'Història del Pensament Geogràfic  
  Sistema urbà i constel·lacions empresarials a Europa  
  Dels canvis de residència a la metròpoli barcelonina  
  Qüestionant hegemonies : foto de família  
  Les altres comarques: de la sortida al Lluçanès  
  VIII Curs sobre Paisatge del Pirineu a la Seu  
  Del Plan de Beret a Montgarri  
  De la construcció del paisatge pirinenc : curs  
  Dos-cents cinquanta anys d'industrialització a...  
  Venim del XVIII Congreso... : temàtiques : 2  
  Venim del XVIII Congreso... : temàtiques : 1  
  IV Fòrum de la Seguretat : el risc territorial  
  urBANALització : paisatges comuns, llocs globals  
  REVISTA DE GEOGRAFIA : segona època : número 1  
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
27 de juliol de 2018
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat