Activitats del curs actual   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània
 

 

20
19
18
17
16
15
14
13
12
11
10
09
08
07
06
05
04
03
02
01
00
99
98
97
96
95
94
93
92
91
90
89
88
87
86
85
84
83
82
81
80
79
78
77
76
75
74
73
72
71
70
69
68
67
66
65
64
63
62
61
60
59
58
57
56
55
54
53
52
51
50
49
48
47
46/39
38
37
36
35
Activitats de l'any 2018           
 
 
 
 
 
 
 
 
Junta de govern

Josep OLIVERAS i SAMITIER, president
Jesús BURGUEÑO i RIVERO, vice-president
Rafael GIMÉNEZ-CAPDEVILA, secretari
Albert PÈLACHS i MAÑOSA, tresorer
Mariàngels TRÈMOLS GIRONELL, vocal
Anna ORTIZ i GUITART, vocal
Joaquim FARGUELL PÉREZ, vocal
Núria BENACH i ROVIRA, vocal
David PAVÓN GAMERO, vocal
Jordi ROYO CLIMENT, vocal
Meritxell GISBERT TRAVERIA, vocal
Jordi RAMONEDA CIVIL vocal
Oriol NEL·LO COLOM, delegat de l'IEC.

 

L'Assemblea General Ordinària del curs 2017-18, celebrada el 12 de juny, va proclamar el soci Jaume FONT i GAROLERA per a ocupar la vocalia fins aleshores exercida per Núria BENACH i ROVIRA.

 
Conferències
"Record dels 50 anys de la publicació del primer volum de la Geografia de Catalunya de l’editorial AEDOS (1964-1974)" (VI) sobre l'estructura del relleu i la geomorfologia, amb intervencions de David SERRAT, Xavier BERASTEGUI i Marc OLIVA [11 de gener, resum].
Josep Maria MONFERRER i Jordi ROYO: "Els barris del Besòs i la Mina" [Sant Adrià del Besòs i Barcelona, 21 de gener, resum].
Juan M. GARCIA FERRER: "Algunes visions de la ciutat al cinema" [15 de febrer, resum].
Acte en record de Carme Massana : "La geografia crítica i l’economia crítica a Catalunya". Coorganitzat amb la Societat Catalana d'Economia, amb intervencions d'Horacio CAPEL, Amador FERRER, Oriol NEL·LO, Antoni MONTSERRAT, Francesc ROCA i Josep OLIVERAS [12 de març, resum]
Toni LÓPEZ: "La pugna per viure a la ciutat: població, polarització i canvi urbà" [21 de març, resum].
Taula rodona amb Montserrat OLLER, Salvador CALABUIG, Ángel MANZANO, Xavier GINER i David EXPÓSITO, moderats per Jordi ROYO: "La Geografia a les aules: quin és el seu espai?" [12 d'abril, resum].
Juan Antonio MARCO: "Paisatge i canvi global al migjorn valencià: des del cim de l'Aitana al litoral del cap Roig (Oriola)" [12 de juny].
Jordi BORJA: "Ciutadania i drets en una nova era: Barcelona, Metròpolis, Catalunya" [3 d'octubre, resum].
Núria BENACH: "Karl Marx i la geografia", dins el cicle de conferències commemoratives del Bicentenari de Marx, organitzat per la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, amb la col·laboració de les societats catalanes d’Economia, de Filosofia, de Geografia, de Comunicació i l’Associació Catalana de Sociologia. [15 d'octubre].
Marc VILA: "Una aproximació a la base de dades d'espais abandonats i degradats a Catalunya" [25 d'octubre, resum].
 
Cursets i seminaris
"Introducció a LiDAR amb programari lliure de cartografia digital" ·  Impartit per Meritxell GISBERT i Joan-Cristian PADRÓ [Bellaterra (Cerdanyola del Vallès) 17, 24 i 26 d’abril].
 
"El Delta de la Tordera: una relació tensa entre la dinàmica natural i la pressió humana" ·  Impartit per Josep Ma. PANAREDA ·  Conferència a la seu de l’IEC i sortida al delta de la Tordera [3 i 5 de maig].
 
Presentacions de llibres i documents
Yi-Fu Tuan. El arte de la geografía (Icaria Editorial, 2018) amb Abel ALBET i Joan NOGUÉ, curador del llibre [29 de maig].
Conflicte entre el paisatge i l'energia eòlica. El cas de les comarques meridionals de Catalunya (Pagès Editors, 2018) amb Maria HERRERO i Sergi SALADIÉ, autor del llibre [6 de novembre, notícia].
La cartografía de la Colección Mascort. Escenas de la historia (Fundació Mascort, 2018) amb Carme MONTANER, Ramon MASCORT i Inés PADROSA, autora del llibre [20 de novembre, notícia].
 
 
El desenvolupament local i el patrimoni natural i cultural a Catalunya
Jornada temàtica matinal coorganitzada amb la Diputació de Barcelona [Manresa, 14 de març].
Rosa SERRA: "Desenvolupament local i patrimoni" ·  Ignasi ALDOMÀ: "El patrimoni en els municipis rurals" ·  Jaume SALVAT: "Patrimoni enològic i turisme" ·  Pere SALA: "El valor del patrimoni paisatgístic" ·  Joan CLOSA: "El patrimoni arquitectònic en el desenvolupament local" ·  Taula rodona: "Desenvolupament Local i Patrimoni" amb Ferran ESTRUCH, David SALDONI i Benjamí FORTUNY.
 
La situació de la geografía en altres àmbits universitaris i noves experiencies en la formulació de plans de estudi
Jornada temàtica coorganitzada amb l'Asociación de Geógrafos Españoles [6 de juny, resum].
Montserrat PALLARÈS: "Els estudis de Geografia als Estats Units" ·  Benito ZARAGOZÍ: "Una experiència concreta d’ Estats Units" ·  Asunción BLANCO: "El cas de França" ·  Taula participativa : "Noves experiències en la formulació de plans de estudi" amb Antoni DURÀ, Onofre RULLAN, Oscar SALADIÉ, Ana CAMARASA, Mari Cruz PORCAL i Rubén LOIS ·  Jesús GRANADOS: "La situació de la Geografia al Regne Unit" ·  Ernest RUÍZ: "El cas dels Països Baixos" ·  Míriam ZAAR: "La situació llatinoamericana: Brasil" ·  Alexis SANCHO: "La situació a Àustria i a l’àrea germànica".
 
Sortides d'Estudi
Olesa de Montserrat i els seus paisatges desconeguts [14 d'abril]
Organitzada i guiada per Joan SOLER GIRONÈS ·  Josep M. GIBERT i Miquel PICART: "El paisatge de l'oliverar Palomar" ·  Joan ARÉVALO i Jaume MORERA: "La Comunitat Minera Olesana" ·  Josep M. MORALES i Enric MONTOLIU: "La Festa dels Miquelets" ·  Pilar PUIMEDON i Miquel RIERA : "Actualitat i projectes territorials d'Olesa de Montserrat" [notícia]
 
Del Berguedà a la Cerdanya resseguint camins històrics [16-17 de juny]
Organitzada i guiada per Jordi RAMONEDA [notícia].
 
Baix Ter [20 d'octubre]
David PAVON: "el paisatge del Baix Ter"·  Xavier QUINTANA: "La recuperació de la platja de la Platera" ·  Inés PADROSA: "La col·lecció de cartografia antiga de la Fundació Mascort de Torroella de Montgrí" ·  Organitzada i guiada per Jordi RAMONEDA [notícia].
 
Espais VAT del Baix Llobregat i el Vallès Occidental [27 d'octubre]
Organitzada i guiada per José RUIZ, Laia MOJICA i Marc VILA [notícia].
 
Viatges
A Madeira i Porto Santo, organitzat per Toni NOGALES. [Setmana Santa]
 
Altres activitats
Reunió de les Juntes de govern de l'AGE i la SCG [24 de gener, resum].
 
Nit de la geografia : 3 activitats [6 d'abril]
"Fem el cim" : Matadepera, coordinada per Albert PÈLACHS [notícia] ·  "Birres geogràfiques" : Barcelona, coordinada per Xavier DELCLÒS i Eduard MONTESINOS [notícia] ·  "En un nucli aperduat" : Castelló, coordinada per Josep OLIVERAS [notícia]
 
Publicacions

Treballs de la S.C.G., 85.

 
 
 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
2 de desembre de 2018
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat