Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

Junta general de la SCG :
paraules del president

Una nova assemblea. Ha passat un altre curs, un altre any, i els nostres estatuts ens obliguen a donar comptes del que hem fet, al mateix temps que volem exposar-los algun dels nous projectes i idees a realitzar el curs vinent.

A l’igual que l’any passat no pretenc pas fer ara un resum del que s’ha fet, sinó solament referir-me a algunes qüestions concretes, les que considero més remarcables o que mereixen una atenció especial. El sr. Secretari ja farà un resum molt més detallat i exhaustiu de les nostres activitats.

En primer lloc vull recordar els socis que han mort i que durant anys han contribuït a la nostra societat, especialment l’Albert Compte, l’Edmon Gimeno i el Joan Rebagliato. Tots tres redactors de capítols de la Geografia de Catalunya de l’editorial AEDOS. El primer professor de Geografia durant molts anys a l’institut de Figueres i autor del capítol de l’Empordà de la Geografia de Catalunya. El segon va patir la reclusió en els camps d’extermini nazis, posteriorment va estudiar geografia a França i va redactar el capítol corresponent a la comarca de la Terra Alta, a més de col·laborar en tasques editorials relacionades amb la Geografia. El tercer, que escriví els capítols del Berguedà i el Baix Llobregat i també realitzà tasques en editorials, el trobarem més a faltar perquè acompanyat de la seva esposa solia venir a la majoria dels nostres actes i era de les persones que més participava en els col·loquis. Però endemés ha publicat articles a la nostra revista, participat en les nostres visites d’estudi i excursions, i encara el 23 de maig de l’any passat ens donava una conferència sobre elements de lingüística romànica. Què els puguem recordar al llarg de molts anys!

Una activitat especial a remarcar, justament perquè son actuacions que no es prodiguen, va ser la donació per part de la sòcia d’honor Montserrat Galera i Monegal d’una reproducció facsímil pintada a mà sobre pergamí de l’Atles català de 1375, de Cresques Abraham, i d’un exemplar del llibre de J.A.A. Buchon i J. Tastu, Notice d’un atlas en langue catalane. Manuscrit de l’an 1375. En el mateix acte, presidit pel president

 

 

de l’IEC Joandomènec Ros, la senyora Montserrat Galera pronuncià una documentada conferència sobre la història de l’esmentat atles. Com som una entitat filial, de forma també filial vàrem transmetre el llegat a la institució que ens empara. Ara les magnífiques làmines de l’atles poden ser contemplades a la sala Puig i Cadafalch d’aquesta casa.

Pel que fa a les nostres conferències vull subratllar la qualitat de les mateixes, no sempre proporcional al nombre d’oients. Destaco la de Vincent Berdoulay sobre Vidal de la Blache i la de Franco Farinelli sobre el retorn de la geografia. En una de les conferències ens hem trobat amb menys de 10 assistents quan la mitjana habitual és d’uns 25 a 30, cosa que ens ha d’obligar a replantejar temps i temes si es repetissin situacions com l’anterior, especialment pel que fa a l’interès que els temes poden suscitar entre els nostres estudiants i professors de Geografia.

Una sessió acadèmica especial va ser la dedicada a “El paper de l’Enric Lluch en el debat sobre l’organització i ordenació territorial de Catalunya”, ja que l’acte va ser organitzat conjuntament amb l’SCOT (Societat Catalana d’Ordenació del Territori) i l’ACCR (Associació Catalana de Ciència Regional), degut al paper que l’Enric Lluch va tenir en les tres entitats. Les intervencions de Pilar Riera, Ricard Pié i Jesús Burgueño poden llegir-se al número 76 de la nostra revista.

També amb la Delegació del Col·legi de Geògrafs a Catalunya i l’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya es va celebrar uns sessió sobre "Experiències de treball de joves geògrafs”, que resultà força interessant per conèixer dues activitats ben diferents en les que s’han utilitzats coneixements geogràfics: l’elaboració de la Via Catalana per la Independència, i una experiència d’empreneduria rural al Pallars Sobirà.

En total entre conferències i presentacions de llibres hi hagueren 18 sessions, 4 en el mes de març, la qual cosa podria ser un xic perillós si es repetís sovint perquè possiblement esgotaria als membres de la Junta i als associats més addictes a la “santa causa”.

 

 

Dels cursos i jornades va ser un èxit d’assistència la celebrada en col·laboració amb la Diputació de Barcelona sobre “L’organització territorial dels governs locals”. Una jornada amb intervenció de juristes i geògrafs que va servir per reflexionar sobre els projectes de reforma local i per estrènyer les nostres relacions amb la Diputació de Barcelona que va ser la fundadora de l’IEC.

De les sortides d’estudi i viatges n’hi ha hagut cinc, comptant-hi la d’aquest cap de setmana, les quatre ja realitzades han estat un èxit de participació. La visita al jaciment del Born i el recorregut pel barri de la Ribera es repetirà el proper curs i també es plantejarà fer alguna altra visita matinal a un barri de Barcelona. El viatge per l’illa de Sardenya també va ser molt interessant per conèixer amb més profunditat la civilització sarda, la mineria de l’illa i també el cas paradigmàtic de l’Alguer.

Respecte a les publicacions s’ha complert amb la sortida dels dos números previstos de la revista, el 75 i el 76, i s’ha editat el llibre Costums sobre termenals, camins i aigües en terres de pagès. Reproducció de l’original editat el 1921. Aquí em veig obligat de dedicar un agraïment a les persones que fan possible l’edició de la revista i els llibres. Especialment el Jesús Burgueño, però també l’Enric Bertran i l’Enric Mendizàbal, el darrer dels quals ha demanat ser substituït en la tasca, feina que a partir del proper número de la revista assumirà l’Anna Ortiz.

Una novetat a remarcar és que si segueixen la nostra pàgina web, l’Obrador Obert, veuran que hi surt un quadre dins el qual es pot llegir: “Eines i recursos per a l’ensenyament de la Geografia”, siguin curiosos i cliquin-lo, si no ho han fet ja, veuran que és una nova pàgina web que han elaborat un grup d’associats i associades encapçalat per la Maria Villanueva i que serveix per subministrar materials docents i informació als professors i alumnes, primordialment de secundària, però també universitaris. Aquesta pàgina es presentarà en el proper curs i esperem i desitgem que sigui un èxit de consulta, com ho és l’Obrador Obert, gràcies a la tasca que fa el consoci Pau Alegre, i que entre l’ 1 de juny de 2013 i el 30 de maig del 2014 ha rebut 20.650 visites efectuades per 14.004 visitants  seguir >>>

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
17 de juny de 2014
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat