Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

 
Els Juliols de la UB - 2007
 

 

 
L'organització territorial catalana:
una qüestió irresoluble?

 

 
Programa

   

Coordinació del curs: Francesc Nadal i Josep Coma.

Lloc : Edifici Històric de la UB i Institut d'Estudis Penedesencs (dia 12)

Informació recollida a www.ub.edu/juliols.

 

La qüestió de l’organització territorial de Catalunya mai ha estat resolta d’una manera prou completa i satisfactòria. L’any 1995, amb l’aprovació del Pla territorial general de Catalunya que dibuixava sis àmbits supracomarcals de planificació, es podia pensar que la qüestió regional entrava en vies de resolució, però no va ser així. Amb l’aprovació del nou Estatut d’autonomia, s’ha obert una nova conjuntura històrica de debat sobre l’organització territorial, que pot desembocar en l’aprovació d’una nova llei d’ordenació del territori. Aquest curs vol tractar a fons el tema de l’organització territorial de Catalunya en els àmbits municipal, comarcal i veguerial, i farà un èmfasi especial en les anomenades comarques i vegueries irredemptes. També inclourà una sortida d’estudi a l’anomenat Gran Penedès, i una taula rodona per donar compte de les perspectives de futur de l’organització territorial del Principat.

 

Dilluns, dia 9
16:00 El debat sobre l’organització territorial de Catalunya: bases i antecedents / Josep Oliveras.
18:30 L’organització territorial catalana: un problema irresoluble? / Enric Mendizàbal.

Dimarts, dia 10
16:00 Formació, evolució i diagnosi del mapa municipal català / Jesús Burgueño.
18:30 La formació del mapa municipal de Barcelona: del Decret de Nova Planta a les annexions de 1897-1904 / Francesc Nadal.
19:30 La formació del mapa municipal de Barcelona: de l'annexió de Sarrià (1921) a la creació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona / Joan Roca i Albert.

Dimecres, dia 11
16:00 Organitzacions territorials, representativitat política i participació ciutadana: el nou mapa de barris de Barcelona / Carles Carreras. 18:30 L’encaix de la comarca en l’actual ordenament territorial / Jaume Font.

Dijous, dia 12
16:00 El Penedès i els confins metropolitans: la qüestió de les vegueries / Ramon Arnabat.

Divendres, dia 13
16:00 Les comarques irredemptes / Josep Coma.
18:30 Taula rodona: L'organització politicoadministrativa de Catalunya: perspectives de futur / J. Burgueño, J. Coma, J. Font, E. Mendizábal, F. Nadal, J. Oliveras, D. Sanchez Aguilera i F. López Palomeque.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
14 de juny de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat