Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Enric Lluch i Oriol Nel·lo (a cura de) : El debat de la Divisió Territorial de Catalunya. Edició d'estudis, propostes i documents (1939-1983). Barcelona: Diputació de Barcelona, 1984; LXXVIII + 1491 pp. ISBN 84-505-0372-8.   Presentació dels curadors : 
pàg.    1 ·  2 ·  3 ·  4 ·  5 ·  6 ·  7  ·  8 ·  9
 

important en el debat de la divisió territorial (des de la premsa diària, en el camp dels estudis històrics o filològics, des de la palestra política) han resultat sotsrepresentats o fins i tot marginats. Així mateix, saben que un bon nombre de contenciosos sobre l'adscripció de determinades àrees en certs àmbits territorials no han quedat reflectits en aquestes pàgines. Calia, però, triar: hom disposava d'una extensió limitada i calia acomplir l'encàrrec en un període de temps tan breu que el cronograma obligava a elaborar simultàniament tasques que el bon ofici obligaria a executar successivament. En aquestes circumstàncies, els curadors s'han esforçat per aconseguir una tria prou significativa, un cert equilibri entre els temes tractats i, en resum, uns resultats acceptablement satisfactoris.

No cal dir que la inclusió o l'exclusió d'un document en el recull no implica cap judici de valor sobre el seu contingut; hom ha pretès només d'oferir una visió de quins han estat els elements que han intervingut en el debat, tot cenyint-se sempre als criteris adoptats. Els curadors no ignoren que la mateixa adopció d'aquests criteris comportava ja una visió esbiaixada del tema. És per això que han tingut interès a exposar-los de manera treballosa però que han pretès diàfana per tal que puguin ser sotmesos a la crítica i al debat.

 

2. Característiques de l’edició

S'exposa a continuació quines són les característiques formals de la present edició en allò que toca a la classificació dels materials publicats, al tractament que s'ha aplicat als textos, gràfics i mapes, i a l'aparat crític que s'hi ha incorporat.

2.1. L'ordenament dels materials publicats

Hom ha dividit el present volum en tres grans seccions atenent la temàtica dels materials que s'hi inclouen: la Secció primera està integrada per 77 estudis i documents referents al conjunt del territori de Catalunya; la Secció segona està formada per 27 estudis i documents en què es tracten problemes d'abast territorial comarcal o regional; finalment, la Secció tercera inclou 21 documents legals i actes de debats parlamentaris.

Dins cada una de les seccions, els documents estan ordenats cronològicament d'acord amb la data de llur publicació.

[...]

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
11 d'octubre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat