Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Enric Lluch i Oriol Nel·lo (a cura de) : El debat de la Divisió Territorial de Catalunya. Edició d'estudis, propostes i documents (1939-1983). Barcelona: Diputació de Barcelona, 1984; LXXVIII + 1491 pp. ISBN 84-505-0372-8.   Presentació dels curadors : 
pàg.    1 ·  2 ·  3 ·  4 ·  5 ·  6 ·  7 ·  8 ·  9
 

d'abrogació de l'Estatut d'Autonomia de 1932 i de reimplantació de la divisió provincial, dictada el 5 d'abril de 1938 però que no tingué vigència a tot el territori del Principat fins que no es va completar l'ocupació militar a primers de febrer de 1939.

Així, doncs, els límits temporals del recull són els anys 1939 i 1983. Els curadors de l'edició pensen que es cobreix així un període històric significatiu i fins a cert punt unitari: des de l'abolició de la divisió territorial de la Generalitat republicana fins a la vigília de la segona legislatura (1984-1988) del Parlament de Catalunya reinstaurat, període en què és d'esperar la promulgació de la llei que afaiçonarà la nova divisió territorial.

1.2. Les fonts emprades

Una vegada determinat el marc temporal hom podia procedir a aplegar la documentació. El volum de textos referents al tema de la divisió territorial de Catalunya entre 1939 i 1983 és força considerable i llur catalogació exhaustiva requeriria un gran esmerç de temps i de recursos. Així, els curadors, que disposaven només d'uns pocs mesos per a la recopilació dels materials, es van veure constrets a imposar-se límits en l'exploració de les fonts documentals. D'aquesta manera, si bé hom aconseguí d'escorcollar de manera

 

prou completa determinades fonts, d'altres foren consultades de manera parcial i algunes foren utilitzades només accidentalment o, fins i tot, necessàriament negligides.

Les fonts explorades de manera més plena han estat, en primer lloc, els llibres i opuscles publicats de 1939 ençà en què es fa referència a aspectes generals o parcials de la divisió territorial de Catalunya. Així mateix, s'ha conegut de manera pràcticament completa tota la documentació impresa o multicopiada referent al tema presentada en congressos i jornades de debat celebrats a Catalunya dins el període esmentat. S'ha esgotat també la consulta de la normativa legal especifica sobre l'organització territorial de Catalunya, tant la produïda per l'administració central com, més recentment, per les institucions autonòmiques. Hom ha buidat, finalment, les actes de l'Assemblea i del Ple de Parlamentaris de Catalunya (1977-1978) i del Parlament de Catalunya (1980-1983), tot cercant els debats relatius al tema de la divisió territorial que hi tingueren lloc.

Els curadors han aplegat també en llur arxiu de treball una gran quantitat d'articles apareguts en revistes editades a Catalunya de circulació general, comarcal i local i en la premsa diària. D'algunes revistes especialitzades o d'informació general, se

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
11 d'octubre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat