Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Oriol Nel·lo i Colom (a cura de): Aquí, no! Els conflictes territorials a Catalunya.
Barcelona: Empúries, 2003 (Biblioteca Universal, 183); 461 pp. ISBN 84-7596-380-3.
  Ressenya de P. Alegre : 
1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7  ·  8  ·  9 
 

El llibre aplega setze reports raonats sobre tantes altres temàtiques relacionades amb l’aparició, l'inflament i l'apoteosi de batusses localitzables en el territori i difoses pels mitjans de comunicació. En conseqüència, l'esquema proposat pel professor Nel·lo als col·laboradors del volum s'aguanta arrapat a un pilar central confegit en base al dossier de premsa de cada cas. A fi i efecte d'assegurar, en el possible, la solidesa dels constructes, l'esquema, gens neulit, incorpora un parell de contraforts amb boterells. Per un cantó, amb la contextualització acadèmica del litigi, fins a xarrupar-li la medul·la, es proposa l'ampliació de la seva perspectiva en la tensió creativa entre el localisme identitari i, en paraules del curador, prou escaients en el parament bèl·lic del llibre, "la intervenció exterior". Per l'altre, el mot d'ordre nel·lià convidava companys i companyes a analitzar "la dinàmica del conflicte", el discurs fet ciència. O sia, destriar-ne "els agents i els fets clau".

No era pas de quatre dies la idea del llibre. Encolomar-li la gramalleta d'oportunisme electoral, per raó de la seva aparició en any tan assenyalat de 2003, seria pura al·lucinació de díscols i malcontents. Posem per cas, l'any 2001 Nel·lo publicava, amb la col·laboració de Francesc M. Muñoz, una secció del llibre a cura per Giuseppe Dematteis i Francesca Governa titulat Contesti locali e grandi infrastrutture. Politiche e progetti in Italia e in Europa (Milà: Franco Angeli) en el qual avançava ja les intencions: "La produzione di infrastrutture in Spagna e Catalogna: politiche e attori, inerzie e sfide per un territorio in transizione" (pp. 273-305). Arrecerat en una

 

calculada, per enlluernadora, pirotècnia verbal, Nel·lo no fa pas taula rasa del passat. Tot ve de més enrera i seria massa llarg d'explicar. M'excuso, doncs, per no esmerçar més ratlles sobre la Introducció [11-68] amanida magnificament, com sempre, per Oriol Nel·lo. En aquestes mateixes planes de l'Obrador Obert hem recollit en diverses ocasions el seu ideari dels conflictes en el territori. No difereixen pas, en el substancial, del que expressa en el llibre.

Els autors i autores dels reportatges raonats han emmotllat el model proporcionat pel curador de molt diversa manera. Aquest és un dels principals atractius de la lectura del recull –i n'hi ha prou d'altres--, ben lluny de l'anècdota de la portada i del lema del llibre, elements propagandístics tan necessaris com irrellevants. Perquè de conflicte de base territorial, amb cop de puny identitari sobre la taula, n'hi ha a cada comunitat de propietaris d'aquest país. En aquest context, tot i estar prou ben repartits arreu de Catalunya mercès a la provada sensibilitat geogràfica d'Oriol Nel·lo, els continguts del llibre freguen aquell gènere gràfic i literari que mostra o descriu allò que els adults, al capdavall i sobretot, fan a hores foscants, com les reunions d’escala. Per aquest cantó, si sou una persona normal, vull dir si no sou pervertit o abjecte, l'enfarfec conflictual dels reports us avorrirà a la primera de canvi. La rememoració dels fets més sobresortints de cada cas resultarà reiterativa per al lector habitual de la premsa diària. Certament, cal cercar els aspectes positius del llibre en altres topants.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
24 d'octubre de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat