Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Anna Ribas, David Saurí (a cura de) : Canvis socioambientals a l'Alt Empordà (1950-2000). Natura i història en l'evolució recent del paisatge altempordanès. Girona: Servei de Publicacions de la Universitat de Girona, 2002 (Diversitas, 37); 264 pp. Pròleg d'Albert Compte. ISBN 84-8458-199-3   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7  ·  8  ·  9 
 

Sigui com sigui, a partir de les taules que presenten les quantificacions del canvi observat als tres sectors i entre les dues dates esmentades, només val la pena remarcar un sol canvi com a notable. És l'ensorrada dels conreus de secà, i de les superfícies que s'hi dedicaven, en la zona de transició entre el litoral i la muntanya en benefici a parts iguals, més o menys, entre el bosc, el matoll i els conreus de regadiu. Els conreus de vinya i d'olivera haurien estat els més afectats. Així ho revelen, amb totes les conseqüències econòmiques i socials, les manifestacions de diversos pagesos d'aquest àmbit recollides en l'apartat que fa al cas. Els canvis en el sector de muntanya són de poca entitat. Tot fa suposar, i a Pavon el primer, que el lleuger increment de l'enorme massa forestal d'aquest sector només és la culminació del fenomen de reforestació iniciat a començament del segle XX i al fil de l'abandó progressiu dels aprofitaments tradicionals del bosc mediterrani llevat, potser, de la surera. Els canvis que poden identificar-se en el sector litoral i per a les categories generals d'ús del sòl són, dit amb un to un pèl cínic, decebedors. No calia esperar un canvi incremental més gran en la superfície urbanitzada?

 

És per això que la comprovació efectuada en aquest sector litoral per Pere Serra i Xavier Pons, malgrat tenir una obertura temporal menor (vegeu l'evolució dels principals usos del sòl (1977-1993) a través de la teledetecció [201-212]) és prou significativa. Tampoc no faciliten uns canvis gaire notables i refermen la quatificació de superfícies per grans categories avançada per Breton i Romagosa. En canvi, és en una classificació d'usos del sòl més fina, fins a discriminar cobertores de conreus d'espècies o de famílies diverses, quan Serra i Pons aporten informació significativa sobre canvis. En només la quinzena d'anys que abasta la seva explotació d'imatges digitals, mitjançant procediments de discriminació de les respostes multiespectrals de les cobertores, han pogut confirmar plenament les constatacions de base estadística avançades per Anna Roca. El sector litoral de l'Alt Empordà viu una època de successió de canvis espectaculars per adaptació de conreus a la conjuntura del mercat mundial. Serra i Pons han fet un treball magnífic en distingir i localitzar diverses classes de conreu que no podien pas separar-se amb la teledetecció clàssica en suport analògic.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de febrer de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat