Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Anna Ribas, David Saurí (a cura de) : Canvis socioambientals a l'Alt Empordà (1950-2000). Natura i història en l'evolució recent del paisatge altempordanès. Girona: Servei de Publicacions de la Universitat de Girona, 2002 (Diversitas, 37); 264 pp. Pròleg d'Albert Compte. ISBN 84-8458-199-3   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7  ·  8  ·  9 
 

Cal agrair al curador, a la curadora i a la resta de promotors d'aquest llibre d'aplec d'aportacions, l'encert per haver ofert la redacció del pròleg al geògraf empordanès Albert Compte. La seva monografia sobre "El Alto Ampurdán" publicada a la revista Pirineos [67-74, pp. 5-283] de l'any 1963, i estesa al baix alhora que doblada i adaptada al català en la Geografia de Catalunya de l'AEDOS, a l'any següent, és una fita de referència obligada en el coneixement de la comarca i que només té l'antecedent de l'obra efectuada pel geògraf andalús Juan Carandell durant els anys trenta.

Compte ens manifesta la seva sorpresa pels canvis experimentats per l'Alt Empordà en la quarantena d'anys que ens separen d'aquella publicació senyera.


La publicació ha estat possible mercès a l'aportació econòmica dispensada per la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial i l'Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona

 

Tant del que ell mateix ha pogut copsar al llarg de la seva dilatada existència, com pel que ara llegeix en aquest llibre, en destaca el creixement urbanístic experimentat per la capital comarcal i per la ratlla litoral, per una banda, i la capgirada del lideratge econòmic del món agrari pel del sector terciari, per altra. De les conseqüències generals del canvi, Compte reconeix una aportació de beneficis innegables per als altempordanesos. "Però aquests aspectes positius cada vegada més es veuen emmascarats per la degradació paisatgística del país. La creixent invasió del sòl per la massa edificada, l'ocupació de zones tradicionalment mantingudes de fet com a reserves biològiques, la sobreexplotació de determinats recursos, el mal ús de l'aigua, tant per l'excessiva extracció d'aqüífers, amb el consegüent descens del nivell freàtic i la salinització dels més propers al litoral, com per la contaminació per nitrats, etc." [10-11].

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de febrer de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat