Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Anna Ribas, David Saurí (a cura de) : Canvis socioambientals a l'Alt Empordà (1950-2000). Natura i història en l'evolució recent del paisatge altempordanès. Girona: Servei de Publicacions de la Universitat de Girona, 2002 (Diversitas, 37); 264 pp. Pròleg d'Albert Compte. ISBN 84-8458-199-3   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7  ·  8  ·  9 
 

Abans d'entrar en matèria pròpiament dita, Dolors Roset ens fa els compliments de la presentació de l'àrea d'estudi: l'Alt Empordà [35-44] bo i destacant, en general, la idoneïtat de l'àmbit per la diversitat que presenta en relació amb els "canvis que ha experimentat el paisatge d'aquest territori, entès com un reflex de la intensa activitat humana a què ha estat sotmès." [43] En particular, la presentació de Roset es refereix a la llenca de territori, d'una quinzena de quilòmetres d'amplada mitjana, allargassada des de les platges del golf de Roses fins als cimals de Salines i Bassegoda, la qual va servir d'àmbit de treball específic de la recerca sobre canvis d'usos del sòl desenvolupada per l'equip. Malgrat l'arbitrarietat dels seus límits, acomodats per necessitats estadístiques als dels municipis, és una opció excel·lent per a concentrar esforços. La franja al·ludida, a més, representa ser una secció transversal magnífica a través dels tres ambients, o del tres paisatges si així ho preferiu, bàsics de la comarca: la plana al·luvial i litoral, els aspres o terraprim i els Pirineus de l'Empordà.

 

Enllestits els dos entremesos i els platillos (pròleg, presentació, agraïments), tan empordanesos, passem als entrants. Són tres. En primer lloc, s'analitzen les possibles forces inductores, o factors del canvi ambiental, des de la perspectiva socioeconòmica. Combina l'anàlisi de l'evolució, sobretot la recent, dels sectors agrari, forestal i turístic amb la dinàmica demogràfica, contemplada aquesta amb una profunditat temporal més dilatada, així com el conservacionisme dels sistemes naturals. En segon lloc, es resumeixen els procediments i eines emprades per cartografiar els canvis en els usos del sòl en una àrea representativa dintre del gradient muntanya- transició- plana i litoral que ve a ser la franja d'estudi específic esmentada més amunt. Finalment, i en tercer lloc, s'assaja l'avaluació de les conseqüències del canvi en tres articles relatius a les inundacions, les sequeres i els incendis forestals que s'abraonen de temps en temps sobre la comarca. En resum: "tal faràs, tal trobaràs".

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de febrer de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat