Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Anna Ribas, David Saurí (a cura de) : Canvis socioambientals a l'Alt Empordà (1950-2000). Natura i història en l'evolució recent del paisatge altempordanès. Girona: Servei de Publicacions de la Universitat de Girona, 2002 (Diversitas, 37); 264 pp. Pròleg d'Albert Compte. ISBN 84-8458-199-3   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7  ·  8  ·  9 
 

Notícies i advertiments de Pavon que són molt benvingut després de travessar moltes planes amb carcasses excel·lents però amb tall escardalenc.

Joan C. Llurdés fa un recordatori de la història del fenomen turístic al golf de Roses i cap de Creus, des dels començaments artesans fins a la constatació generalitzada de la dubtosa rendibilitat a mig termini del model massificat de mar i platja. En els canvis en el sector turístic [103-122] exposa aquest qüestionament i les possibles alternatives de futur. Tanca la seva aportació amb els corresponents comentaris de les dades quantitatives disponibles sobre infraestructures turístiques i capacitat d'acollida, així com de la seva distribució geogràfica, aglomerada en la façana marítima.

Aquesta primera part del llibre dedicat, recordem-ho altra volta, en a presentar diversos factors de canvi ambiental, es clou amb una aportació que presenta prou dificultats com per ser reconeguda d'aquesta faiçó.

 

L'aportació de Françoise Breton i Francesc Romagosa sobre els canvis en la conservació del medi natural. El cas del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà [123-148], que no pas del Baix, com recorden els autors amb insistència, ve a ser un estudi encapsulat dintre de l'estudi. La identificació dels factors, la constatació dels canvis i la gestió dels usos del sòl, així com les conclusions, són del tot internalistes i no estableixen comparacions transcendents amb el conservacionisme practicat en els sectors de transició i de muntanya. És un bon resum, no hi ha dubte, de la trajectòria singular del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Algunes informacions com, per exemple, la referida a la fauna vertebrada del Parc, han estat condimentades amb sal gruixuda: "...cal tenir en compte que el nombre de visitants del Parc ha augmentat considerablement des de la seva creació, però proporcionalment ha estat més gran l'increment en el nombre d'avifauna..." [133], o bé "quant a l'eguasser, és una raça d'ase de grans dimensions, molt apreciada per produir mules. De fet, la major part de mules utilitzades en la famosa i dramàtica conquesta de l'Oest americà, procedien d'ases catalans." [135, la cursiva és de l'original].

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de febrer de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat