Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Anna Ribas, David Saurí (a cura de) : Canvis socioambientals a l'Alt Empordà (1950-2000). Natura i història en l'evolució recent del paisatge altempordanès. Girona: Servei de Publicacions de la Universitat de Girona, 2002 (Diversitas, 37); 264 pp. Pròleg d'Albert Compte. ISBN 84-8458-199-3   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7  ·  8  ·  9 
 

Els quatre factors del canvi ambiental són tractats amb un enfocament marcadament estructural. És a dir, en base a les dades estadístiques a nivell municipal, i agregades pels sectors en els quals es va compartimentar la franja d'estudi (litoral- transició- muntanya), els autors i autores exposen les seves conclusions sobre les trajectòries que s'endevinen sota els indicadors. En el cas dels canvis demogràfics [45-68], David Pavon assenyala la vivacitat del creixement de la població comarcal durant el darrer quart de segle desprès d'un estancament gairebé secular. Així mateix, i com ja havia apuntat Albert Compte en el pròleg, destaca com aquest creixement s'ha concentrat en la franja litoral i en la ciutat de Figueres i el seu rodal immediat.

Anna Roca analitza els canvis en el sector agrari [69-80] en el període més recent, el darrer decenni. Les dades dels censos i estadístiques agràries li forneixen un arrepenjador prou segur com per afirmar el retrocés de les activitats agràries, tant pel que fa a actius com d'explotacions, a un ritme superior al de Catalunya sencera.

 

L'únic sector de territori on encara es pot parlar d'unes activitats agràries competitives i amb ganes d'afrontar els reptes de futur és precisament a la plana litoral. Allà on, precisament, li cal competir amb les activitats turístiques i les restriccions d'ús conservacionista.

L'estat i l'aprofitament de les masses boscoses és l'altre cara de la moneda, per la seva localització en l'arc muntanyós que tanca la comarca pel nord i l'oest. Sobre el particular, David Pavon torna a la palestra amb una exposició dels canvis en el sector forestal [81-102] la superfície del qual representa un terç de la comarcal. Per bé que aprofita les dades de l'Inventari ecològic i forestal de Catalunya en el sentit estructural ja esmentat, Pavon suavitza l'encarcarament narratiu inherent al quantitativisme ligtht amb detalls prou interessants de les explotacions forestals. En les consideracions finals fins i tot gosa advertir que "en una comarca com l'Alt Empordà, on el bon estat de salut de què gaudeixin les masses forestals dependrà, en part, del fet que sobre la plana i el litoral no s'abatin les conseqüències derivades d'unes majors riuades o de la intensificació de l'erosió" [101].

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de febrer de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat