Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Anna Ribas, David Saurí (a cura de) : Canvis socioambientals a l'Alt Empordà (1950-2000). Natura i història en l'evolució recent del paisatge altempordanès. Girona: Servei de Publicacions de la Universitat de Girona, 2002 (Diversitas, 37); 264 pp. Pròleg d'Albert Compte. ISBN 84-8458-199-3   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7  ·  8  ·  9 
 

Aquest balanç entre costos i beneficis tenyeix, d'alguna manera, els apunts teòrics sobre canvi global i canvi en els usos del sòl: aspectes conceptuals [19-34] presentats per David Saurí. Una introducció teòrica tan oportunament clara com necessàriament condensada. Saurí emmarca les diverses aportacions del llibre en una perspectiva d'anàlisi de canvi global des de l'aproximació local. Aquest centrament en dinàmiques d'àmbits d'extensió reduïda no és pas fora de lloc atès com s'hi donen, i com arreu del món, fenòmens "que afecten una fracció significativa de qualsevol paràmetre ambiental" [20]. Queda prou explícita, per tant, l'adopció de l'accepció de canvi global com l'acumulació d'impactes ambientals de tota mena.

La metodologia d'anàlisi emprada per l'equip de recerca considera l'entorn socioeconòmic de la comarca com la força inductora essencial dels impactes i, per tant, defugint el reduccionisme de limitar les dinàmiques ambientals a forces inductores biofísiques.

 

És en aquest sentit de contemplar la dialèctica entre natura i societat en totes les seves dimensions, inclosa la històrica, així com el sentit acumulatiu abans esmentat, com el treball s'ha arrecerat sota la coberta del programa LUCC (Land Use / Land Cover Change) de recerca ambiental d'abast internacional.

De tot això, Saurí es qüestiona: natura contra història? o bé, història contra natura? "...els canvis en les cobertes i els usos del sòl es poden abordar des d'una perspectiva no d'interacció entre inductors físics d'una banda i inductors humans de l'altra, sinó des d'una perspectiva més relacional, en la qual les cobertes de la superfície terrestre i els usos de què són objecte constitueixen una realitat socioambiental històricament coproduïda per les forces biofísiques i les forces socials" [32, la cursiva de pa]. És una opció que s'adiu plenament amb la millor tradició dels estudis de la geografia. Vegem com es concreta en el cas de l'Alt Empordà.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de febrer de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat