Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ignasi Aldomà i Buixadé i Romà Pujadas i Rúbies: El Solsonès. Aprofitament integrat dels recursos comarcals. Barcelona: Caixa d’Estalvis de Catalunya, 1987 (Catalunya comarcal); XV + 399 p. Pròleg de Joan Vilà-Valentí. ISBN 84-505-6068-3.   Pròleg : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

1857, moment de plenitud per al poblament comarca, amb la xifra global de 16.670 habitants, es baixà vertiginosament fins a 1900-1910, quan la població de la comarca restà reduïda a menys de 10.000 habitants. Tots els municipis experimentaren aquesta penosa corba de descens que representa una pèrdua conjunta de prop de 7.000 habitants, gairebé la meitat de la població.» En el capítol 3 del present llibre se’ns parla també de «la gran davallada demogràfica de la segona meitat del segle passat».

El quadre que ens presentava l’autor citat respecte a mitjan segle actual ens subratllava l’escassa població i l’atonia esmentades: «Una sola ciutat, mitjana com a nucli; una vila, petita, i quatre poblets, constitueixen els únics agrupaments...; la resta és ruralia dispersa.» A una ramaderia i una producció agrícola (cereals, patates) que s’anaven mantenint, quedaven contraposades altres activitats tradicionals estancades o definitivament desaparegudes. Quedaven, és cert, alguns recursos naturals, com els boscos, encara presents i que constituïen una mostra – a diferencia de les contrades més meridionals – del fet que les condicions naturals hi eren més favorables i que la pressió poblacional hi havia estat, venturosament, força menys considerable. Llavors començaven a apuntar així mateix uns estímuls, com el turisme o les residències secundaries, per exemple; però tan sols eren això, unes possibles revifalles.

Malgrat tot, ja ho hem dit, l’anàlisi poblacional i econòmica, en profunditat, quedava per fer. Els anys, a més, s’anaven escolant implacables, amb totes les seves noves circumstàncies, dificultats i

 

possibilitats; ara som a vint, vint-i-cinc o trenta anys d’aquelles presentacions i d’aquells diagnòstics. El Solsonès d’avui, enfront de nous avatars, interns i externs, és una comarca amb possibilitats de transformació?

Bé, el repte, ja ho veieu, queia amb claredat dins dels objectius de la present col·lecció. Els autors hi han sabut respondre ben satisfactòriament. Han mostrat un bon coneixement dels problemes actuals de la comarca i un sentit despert del futur immediat. Em sembla que el lector hi trobarà certament mostres, anàlisis i afirmacions ben noves; penso també que toparà amb algun fet inesperat o, almenys, poc esperat. En efecte, aquest llibre us farà entenedors nombrosos aspectes del Solsonès i us mostrarà caires i facetes que són un bon xic sorprenents. No us explicaré pas tot l’argument – això seria «xafar», abans d’hora, la història argumental dels benvolguts autors –, però us en donaré breument una mostra, simplement un tast. És obligació del prologuista posar en guàrdia el lector, no fos que badés un xic i passés, insensible, pel costat d’una obra original i ben feta.

Una primera sorpresa. La comarca ha mostrat, en els dos o tres darrers decennis – diguem des de l’any 1960, aproximadament –, «una diversificació creixent de la base econòmica; la indústria i el turisme s’han afegit a les activitats més tradicionals». Així, doncs, el present estudi, a diferència del que podríem esperar, constitueix l’anàlisi i d’un sector espacial que, en determinats aspectes, es va modificant: el Solsonès, diguem, una comarca que, fins a cert punt, es diversifica i es transforma.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de juny de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat