Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Paul Vidal de La Blache: Geografia general i regional. L’obra a Annales de Géographie (1891-1919). Edició i traducció de Pau Alegre i Nadal. Barcelona: Societat Catalana de Geografia, 2012; 398 p. ISBN 9788499651590.   Presentació del curador : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

La transcendència del pensament de Paul Vidal de La Blache (1845-1918) en la conformació de la geografia acadèmica contemporània és fora de dubte. La seva influència en el desenvolupament dels estudis territorials i ambientals del segle XX ha estat decisiva. Afalagat d’antuvi, ponderat més endavant, i, finalment, combatut, el pensament de Vidal ha sofert l’evolució tòpica de les propostes epistemològiques de tots els temps amb personalitat pròpia, de les que deixen una empremta perdurable. En acostar-se el centenari del traspàs de Paul Vidal de La Blache, la Junta de Govern de la Societat Catalana de Geografia s’afegeix, amb admiració renovada, al corrent crític de l’obra vidaliana, i ha considerat escaient rememorar la seva aportació al pensament geogràfic mitjançant la publicació de la traducció d’una part significativa de la seva obra escrita.

La difusió de traduccions de textos clàssics de la geografia de tots els temps ha estat un objectiu de la Junta de Govern de fa anys. De primer antuvi, aquest neguit es va materialitzar amb la publicació de traduccions d’articles significatius a Treballs de la Societat Catalana de Geografia (TSCG): "La morfologia del paisatge" de Carl O. Sauer, "La hipòtesi sobre la transició de la mobilitat" de Wilbur Zelinsky, "El mapa com a biografia" de John B. Harley, "Utilització del sòl, sistemes agraris i hàbitat rural" d’Orlando Ribeiro, i "Les bases d'una cartografia industrial d'Europa al segle XIX" de François de Dainville, van veure la llum en els números de TSCG del 45 al 51 (1997-2001).

 

Més endavant, el sotasignant va traduir una àmplia selecció d’articles relacionats amb la pràctica de la cartografia com a suport dels treballs del II Congrés Català de Geografia (2008), els quals van ser recollits en un volum de la col·lecció de llibres de la seva edició sota el títol de El mapa com a llenguatge geogràfic. Reflexions contemporànies (s. XX) (2010). Esperonat per la bona acollida del recull, i per responsabilitat de servei a la nostra comunitat d’estudiosos, ara ha completat la versió catalana dels textos que Paul Vidal de La Blache va publicar a Annales de Géographie, una tasca iniciada pocs anys abans, potser amb el propòsit de donar a conèixer algun article a TSCG, o bé entre els estudiants a la universitat. Valguin les ratlles que segueixen per a provar de justificar, ja en primera persona, i sense cap pretensió d’estudi crític, l’edició de textos efectuada.

* * *

Em vaig interessar-me pels escrits de Paul Vidal de La Blache fa molts anys. D’alguna manera, hi va influir les explicacions del professor Joan Vilà-Valentí a l’assignatura de pensament geogràfic que cursàvem al segon cicle de la llicenciatura de geografia de la Universitat de Barcelona. Naturalment, de primer antuvi els estudiants vam anar a raure als llibres. En aquest caient, aleshores, la lectura del Tableau de la géographie de la France (1903) van ser una autèntica revelació (1). La capacitat de síntesi científica que l’autor hi abocava, així com la sensibilitat ambiental i humana que la seva prosa

 

segueix...

 

 

Notes
1 Renuncio allargar aquesta presentació amb la referència completa de cadascuna de les publicacions de Paul Vidal de La Blache esmentades. Seria un abús d’espai desconsiderat, oimés quan es poden trobar fàcilment, amb l’aplicació del seu nom en qualsevol cercador d’Internet o a les referències bibliogràfiques assenyalades a les notes subseqüents.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 d'abril de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat