Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Pujantell; Sergi Travessa; Martí Boada; Geòrgia Rodoreda: La vila de Sant Celoni i el Montseny celoní. Una cruïlla entre dos monts. Sant Celoni: l’Ajuntament, 2011 (Sant Celoni, Natura i Societat, 6); 624 p.   Presentacions dels autors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Presentació [p. 7-8]

Aquest llibre és el sisè i darrer volum de la sèrie Sant Celoni - Montnegre, Natura i Societat, editada per l’Ajuntament de Sant Celoni, gràcies al conveni de col·laboració entre aquest i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El plantejament teòric del treball parteix de la base de la interdisciplinarietat per a la recerca del canvi global, àmpliament desenvolupat en els volums anteriors, dedicats a les valls del Montnegre, a la Batllòria i a la Tordera: Baylina et al. (2006), pel Sot de Bocs; Otero et al. (2007), per Olzinelles; Piqueras et al. (2008), per Vilardell i Sant Martí de Montnegre; Guitart et al. (2009), per Fuirosos, i Estany et al. (2010) per la Batllòria i la Tordera.

El canvi global es pot definir com el conjunt d’alteracions en els sistemes naturals, físics o biològics, els impactes de les quals no solen ser localitzats, tot i que n’hi ha manifestacions locals, sinó que afecten el conjunt de la Terra. Aquest procés de canvi està causat per l’activitat d’una única espècie, la humana, i té una magnitud i una velocitat sense precedents en la història ambiental de la Terra (Boada i Sauri, 2002; Otero, 2010 [tesi doctoral inèdita]). El procés

 

de canvi global ens enfronta al que s’ha plantejat com una crisi civilitzatòria a escala planetària (Boada i Zahonero, 1998; González de Molina, 1993 [Historia y medio ambiente. Madrid: EUDEMA]), que sacseja els fonaments sobre els quals s’assenta la civilització occidental, i afecta el paradigma del desenvolupament econòmic infinit com a generador de benestar. Aquesta crisi es considera civilitzatòria perquè no distingeix entre classes socials, races, religions, nacions o estats (González de Molina, 1993), donada la impossibilitat de l’espècie humana de defugir les lleis de la natura.

El procés de canvi ambiental global es manifesta localment sobre els diferents sistemes socioecològics. Un sistema socioecològic es defineix com el resultat de la interacció entre un component social (humà) i un component ecològic (biofísic), que determina un sistema complex i en continua evolució segons els canvis que s’hi produeixen. L’àmbit d’estudi, que agrupa la vila de Sant Celoni i el Montseny celoní, permet estudiar aquesta interacció entre societat i medi des de dos punts de vista diferents: el punt de vista urbà, representat per la vila de Sant Celoni, i el punt de vista rural, representat pel Baix Montseny celoní, sense perdre mai de vista els seus vincles estrets, responsables que sovint la frontera entre ambdós es faci difusa.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de febrer de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat