Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Sara Piqueras, Martí Boada i Geòrgia Rodoreda: Vilardell i Sant Martí de Montnegre. El bosc mediterrani dens i les perxades de castanyer (Sant Celoni-Montnegre; Natura i Societat, 3). Sant Celoni : l’Ajuntament, 2008; 359 pp. ISBN no hi consta.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

El tercer volum de Sant Celoni-Montnegre; Natura i Societat ha arribat puntualment fent bona la cadència anyal promesa pels animadors d'aquesta col·lecció la proposta genèrica de la qual és l'estudi sistemàtic del territori del Baix Montseny i Tordera. El lliurament que passo a comentar prossegueix, així, el camí fressat pels dos primers volums els quals han estat degudament ressenyats en aquestes planes: El sot dels Bocs. Terra de Vinyes (2006) i La vall d'Olzinelles. Els dominis de l'alzinar i la roureda (2007). Com ja fou el cas d'aquells volums, la publicació d'enguany serveix per a difondre la memòria final d'un projecte de recerca encarregat per l'Ajuntament de Sant Celoni a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona dedicat, concretament, a la diagnosi dels usos del sòl i la qualitat ambiental de la vall de Sant Martí de Montnegre i Vilardell. Vilardell i Sant Martí de Montnegre. El bosc mediterrani dens i les perxades de castanyer no serà pas la darrera cita anyal amb aquesta col·lecció de referència en l'àmbit dels estudis ambientals d'abast local. S'anuncien ja dos altres volums amb els títols provisionals següents: La Vall de Fuirosos. Montnegre profund i Sant Celoni. El sistema urbà i el Baix Montseny.

 

L'objectiu primordial del llibre és l'anàlisi de l'evolució històrica dels usos i les cobertores del sòl de la vall de Sant Martí de Montnegre i Vilardell des d'una perspectiva socioecològica, això és tenint en compte tant els factors socials i econòmics com els de caràcter biològic i ecològic. En segon lloc, els autors del llibre es proposen efectuar una integració el més completa possible de les fonts d'informació seriada (cartografia, fotografia aèria, estadístiques de tota mena i origen, etc.) amb el coneixement tradicional recollit mitjançant l'espremuda de les fonts orals, la qual cosa vol dir, en aquesta vessant documental, l'entrevista de les persones avesades amb l'àmbit de treball, tant si hi són domiciliades com si no ho són. En darrer lloc, i no menys important, el treball assumeix la necessitat d'inventariar i revaloritzar els elements patrimonials de la vall com a testimonis d'antigues activitats tradicionals i reflex del mateix procés d'evolució dels usos del sòl.

Tot i facilitar notícies indirectes de la vall des de la més reculada medievalitat, l'estudi remunta la recerca sistemàtica de l'evolució de la vall fins a mitjan segle XIX. Aleshores, tot i la presència d'algunes parcel·les de conreus i

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
22 de desembre de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat