Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Pujantell; Sergi Travessa; Martí Boada; Geòrgia Rodoreda: La vila de Sant Celoni i el Montseny celoní. Una cruïlla entre dos monts. Sant Celoni: l’Ajuntament, 2011 (Sant Celoni, Natura i Societat, 6); 624 p.   Presentacions dels autors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

i amb un patrimoni socioecològic altament ric i variat. Un petit territori que a causa de la seva situació geogràfica ha esdevingut capital de la comarca natural del Baix Montseny. Una ubicació enmig d’una cruïlla entre dos monts: la muntanya de baix, el Montnegre, i la muntanya de dalt, el Montseny. Dos monts que històricament han atorgat a aquest territori un caràcter tancat, lligat a una economia forestal d’un món rural i de muntanya. Alhora, Sant Celoni és la cruïlla de dos móns: un món de muntanya, avui en decadència i transformació, contraposat a un món urbà i industrial, situat principalment a la plana, i actualment hegemònic.

Conclusions; valoració final [p. 537-8]

El treball demostra que els canvis socioambientals que han succeït des de mitjan segle XIX a la vila de Sant Celoni i el Montseny celoní es troben expressats en l’actual paisatge de l’àmbit d’estudi.

S’ha verificat la hipòtesi inicial, i s’ha demostrat l’existència de diverses manifestacions del canvi ambiental global en l’àmbit d’estudi, a partir de les transformacions en els usos i les cobertes del sòl. Així, s’ha produït un augment de la població, que ha estat responsable del creixement del sòl urbanitzat, responsable de la pèrdua de la major part del sol agrícola més proper al nucli urbà. Paral·lelament, l’esfondrament del sector agrosilvopastoral ha tingut com a conseqüència directa una

 

disminució significativa del sòl agrícola en l’àmbit. L’abandó d’antigues zones de conreus ha portat a l’augment de les cobertes forestals, perquè han estat substituïts per noves plantacions d’espècies arbòries, o la colonització dels matollars i el bosc.

Aquests processos són manifestacions d’un canvi en el model social, econòmic i energètic a nivell global, causat en primer terme per l’arribada dels combustibles fòssils, que va provocar el pas d’una economia de subsistència a una societat industrial, primer, i després a una moderna societat terciaritzada, basada en un consum elevat de recursos i energia. La vila de Sant Celoni, que va néixer com un petit nucli de població al voltant de la capella de Sant Celoni, ha crescut d’una forma espectacular en els últims 150 anys, impulsada per aquests canvis socioeconòmics, especialment a partir de la segona meitat del segle XX, però aquest creixement no hauria estat possible sense l’aportació de la població celonina i de tota la gent vinguda d’altres indrets, del Baix Montseny, de Catalunya, més tard de la resta de l’Estat i, en els darrers anys, d’altres països sovint ben llunyans i diferents del nostre.

Aquesta percepció del territori com un sistema dinàmic, en continua evolució, és clau per entendre el passat, el present i el futur de Sant Celoni. El conjunt de la societat celonina esta cridat a escriure com serà aquest futur.

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de febrer de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat