Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Pujantell; Sergi Travessa; Martí Boada; Geòrgia Rodoreda: La vila de Sant Celoni i el Montseny celoní. Una cruïlla entre dos monts. Sant Celoni: l’Ajuntament, 2011 (Sant Celoni, Natura i Societat, 6); 624 p.   Presentacions dels autors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Des de l’inici de la industrialització s’han produït canvis importants en aquesta relació societat-medi; aquests canvis s’estudiaran a través de la metodologia de l’anàlisi dels canvis en els usos del sòl, tal com es desenvoluparà en l’apartat d’història ambiental. La disciplina de la història ambiental parteix de la proposta d’integrar ciències naturals i ciències socials, per tal d’adoptar un enfocament holístic i interdisciplinari, que transcendeixi la tendència actual a una parcel·lació excessiva del coneixement científic i s’adeqüi a les característiques híbrides dels sistemes socioecològics. Igual que en les publicacions anteriors, es pretén superar el dualisme conceptual entre natura i cultura.

Un altre aspecte important per a l’elaboració d’aquest treball ha estat la integració del coneixement tradicional obtingut a traves de fonts orals, que, tal com posen de manifest Otero et al. (2007), es una font especialment interessant per a la història ambiental. La inclusió d’aquestes formes de saber alternatives transcendeix els esquemes metodològics tradicionals de la ciència normal.

El primer objectiu d’aquest treball és analitzar l’evolució històrica dels usos i les cobertes del sòl de l’àmbit de la vila de Sant Celoni i el Montseny celoní des d’una perspectiva socioecològica, tot integrant l’estudi dels factors de tipus ecològic amb els factors de tipus socioeconòmic. El segon objectiu que es planteja es recollir, analitzar i integrar en la recerca les diferents formes de coneixement,

 

entre les quals hi ha el coneixement tradicional i les fonts orals. El darrer objectiu del treball es inventariar i donar valor al patrimoni socioecològic de l’àmbit d’estudi, que és el resultat de la interacció entre la societat i el medi.

Per acomplir aquests objectius, s’ha partit de la hipòtesi inicial de la recerca, que seria demostrar les manifestacions del canvi global en l’àmbit d’estudi, entorn de les transformacions en els usos i les cobertes del sòl. Es considera que l’àmbit d’estudi de la vila de Sant Celoni i el Montseny celoní, pel seu caràcter de punt de confluència entre el món rural i el món urbà, esdevé molt apropiat per a estudiar aquests canvis, donada la diversitat d’usos i ambients presents dins dels seus límits. Les principals manifestacions que s’analitzaran seran: l’augment de la població i del sol urbanitzat, la disminució del sòl agrícola a causa del pas d’una societat primària a una societat industrial i de serveis, l’abandonament del món rural amb el tancament i la transformació d’usos dels masos, i l’augment de les cobertes forestals en perjudici dels espais oberts, amb la consegüent homogeneïtzació del paisatge i disminució de la biodiversitat.

Introducció; paràgraf final [p. 9]

Amb l’anàlisi de la vila i el Montseny celoní, hem pogut concloure l’estudi de la totalitat del terme municipal de Sant Celoni, des de Bocs a Maribaus, i des de Pont Trencat a les Llobateres, un municipi marcadament forestal

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de febrer de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat