Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Núria Benach i Abel Albet : Edward Soja. La perspectiva postmoderna de un geógrafo radical. Barcelona: Icaria editorial, 2010 (Espacios Críticos, 1), 285 p. ISBN: 978-84-9888-243-8.   Ressenya de M. D. Garcia Ramon : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

Aquest volum és el primer llibre d’una col·lecció, “Espacios Críticos”, que serà tota una referència per a la geografia del nostre país, tan necessitada de contribucions amb un fort component teòric i alhora crític. Cal assenyalar que aquesta col·lecció pot ser molt útil a totes les disciplines socials interessades en el tema de l’espai. No deixa de ser simptomàtic que els editors hagin escollit per aquest primer llibre Edward Soja, que en els últims trenta anys no ha estat catedràtic en cap departament de geografia, sinó en un departament de planejament urbà, el de la Universitat de Califòrnia a Los Ángeles (universitat que també té un departament de geografia molt important).

La Núria Benach i l’Abel Albet han escollit Soja per aquest primer llibre de la col·lecció per diverses raons. Probablement perquè Soja és un dels científics socials més reconeguts a nivell internacional sobre el tema d’estudis urbans, i no només en la geografia sinó sobretot fora d’aquesta, i això és un gran mèrit. En efecte, està considerat com un dels màxims impulsors del “gir espacial “ de les Ciències Socials i ha aconseguit situar la geografia humana en el centre de la teoria social, almenys en els estudis urbans. També el deuen haver escollit perquè la seva obra és provocadora, polèmica i és una font inesgotable d’inspiració i estímul intel·lectual. I last but not least perquè probablement els dos editors van tenir la sort de conèixer-lo de

 

ben jovenets a Califòrnia, i és clar que els va enlluernar. I aquest entusiasme per la seva obra és palès al llarg del text, entusiasme que ajuda a que el lector o lectora s’engresqui ràpidament amb el seu contingut.

L’estructura del llibre és original; consta d’una introducció, cinc capítols i un annex bibliogràfic. Els capítols són força diferents quant a contingut. El primer és una primera presentació de l’obra de Soja per part dels editors. El segon és la transcripció d’una entrevista que els dos editors van tenir amb en Soja al 2007, en un dels seus viatges a Barcelona. El tercer recull una antologia de cinc textos seus per tal que es pugui llegir Soja en les seves pròpies paraules. El quart capítol és un text inèdit. I, finalment, el cinquè és una reflexió dels editors sobre les contribucions teòriques de Soja. L’estructura és molt original però, a vegades, propicia que les idees es repeteixin als diferents capítols (entre el capítol primer i el cinquè, i també a l’entrevista). Però, per altra banda, aquest fet no és gens problemàtic en tractar-se d’un llibre que en part va destinat a l’estudiantat. En efecte el llibre està pensat per als estudiants- certament ja una mica avançats- i per al professorat de matèries teòriques (com Teoria i Mètode i Pensament Geogràfic), que a partir d’ara podran disposar de materials de molta qualitat, actuals i en castellà per a recomanar als estudiants.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
28 de febrer de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat