Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ma. Dolors Garcia, Joan Nogué i Perla B. Zusman (curadors): Una mirada catalana a l'Àfrica. Viatgers i viatgeres dels segles XIX i XX (1859-1936). Lleida: Pagès, 2008 (Col. Guimet, 100); 377 pp. ISBN 978-84-9779-608-8.   Ressenya de J.M. Garcia Ferrer : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

La fotografia

Al fons, el cel retallat per una piràmide. Al mig, a la dreta, la Gran Esfinx de Gizeh. Tot rodejant aquests elements, unes terres molt àrides, només tallades per un erosionat antic curs d'aigua i, perpendicularment, pel camí d'enllaç entre l'esfinx i la piràmide, amb cinc minúscules figures humanes recorrent-lo. Posant per a la foto, amb aquest exòtic fons i com a centre d'atenció màxim, un home i una dona relativament joves, a lloms de dos camells, van amb vestits europeus que es podrien datar a inici dels anys trenta. A terra, ajupits, dos homes amb turbant i túnica, tots dos agafant amb la mà una corda que reté i sembla que fa abaixar el cap d'ambdós camells. A la dreta, dempeus, un home de pell bronzejada, amb pantalons i americana, camisa blanca i corbata, així com mocador també blanc que sobresurt de la butxaca de l'americana; al seu cap, un fes, la silueta del qual es confon amb les mantes del camell. Borroses pel moviment, més endarrerides, a l'esquerra, la figura d'una dona amb brusa i vestit que només en deixa visibles els turmells, i la d'un altre home amb túnica de color fosc que sembla oferir-li alguna cosa o explicació. Ambdós són observats per una figura de la qual, tota de blanc, turbant inclòs, destaca la foscor de la seva pell, i que projecta cap ells una estreta i llarga ombra, com per indicar-nos que és l'inici o el final del dia.

Aquesta extraordinària i atractiva fotografia és a la portada del llibre objecte d'aquesta ressenya. Amb aquestes notes voldria fer veure que no només es tracta d'una fotografia veritablement atractiva que, vista en un aparador de llibreria, pot cridar l'atenció del possible lector, sinó que, conjuntament amb els altres elements de la portada, pot servir per resseguir bona part del contingut i fins i tot de les aproximacions del llibre ressenyat.

 

Dades sobre els editors

Primer de tot, i completant els seus elements, hem de dir que la fotografia –amb la sobreimpressió del logotip i el nom de l'editorial del llibre (Pagès editors)- ocupa els dos terços inferiors de la portada. La foto, doncs, suporta, en el terç superior i amb un llit violeta, la indicació de la col·lecció de què forma part el volum –Guimet-, els noms dels responsables de l'edició -M. D. Garcia Ramon, Joan Nogué i Perla Zusman-, el títol del llibre –Una mirada catalana a l'Àfrica- i un subtítol aclaridor i molt significatiu –Viatgers i viatgeres dels segles XIX i XX (1859-1936)-.

L'observació dels 100 primers títols de Pagès editors a la seva col·lecció Guimet parla d'una col·lecció inicialment especialitzada en temes històrics i d'interès principalment centrat en Lleida (seu de l'editorial) i la seva àrea d'influència, per anar passant progressivament a assaigs de temes més universals, gairebé sempre des d'una mirada catalana. "Memòria i història recent. Llibres que des de la perspectiva de la història, la biografia, les memòries o el diàleg ajuden a dibuixar els perfils de les realitats de tot signe que configuren la vida col·lectiva", diu el web de l'editorial sobre la col·lecció.

Una petita nota de les primeres pàgines ens diu que, a més, per arribar a existir, "aquest llibre ha rebut el suport de l'Institut d'Estudis Catalans".

Dels tres editors mencionats a la portada, la contraportada en dóna unes escasses referències, tot i que les seves trajectòries són àmpliament conegudes –si més no les dels dos primers- pels seguidors de la bibliografia geogràfica catalana: De M. Dolors Garcia Ramon, es diu concretament que "és catedràtica de geografia a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre numerària

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de gener de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat