Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan Tort, Valerià Paül i Joan Maluquer (curadors): L’organització del territori, un repte per al segle XXI? Jornades sobre l’organització territorial. Barcelona, 7, 8 i 9 de juny del 2006. Cabrera de Mar – Barcelona: Galerada – Fundació Universitat Catalana d’Estiu, 2008 (Col. Paraula Escrita, 3); 664 pp. Prefaci de Joan Puigcercós. Justificació de Joandomènec Ros. ISBN 978-84-96786-13-4.   Ressenya de D. Paül : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

Malgrat existir un debat obert des de fa dècades, l’organització territorial de Catalunya continua essent una qüestió fins a un cert punt pendent, que segueix evolucionant i generant debat entre un bon nombre de professionals interessats en el territori. Fou en aquest context que l’any 2006, tot coincidint amb els setanta anys de l'aprovació del mapa comarcal de la Generalitat republicana, tingueren lloc a Barcelona les Jornades sobre l'organització territorial. Les ponències i debats sorgits en aquella iniciativa, organitzada per la Universitat Catalana d’Estiu, són les que conformen, amb algunes enriquidores aportacions posteriors, el volum que aquí ressenyem.

Ens trobem, amb tota probabilitat, davant d’un treball fonamental per compilar, entendre i contextualitzar, de forma crítica, el perquè de les vicissituds a les quals han hagut de fer front els múltiples projectes sorgits des de diverses parts del territori, especialment en el decurs dels darrers anys. La diversitat d’autors que participen en l’obra és una garantia afegida per al lector, ja que s’hi combinen la majoria de grans especialistes del país amb les darreres aportacions d’alguns reconeguts autors estrangers.

 

El llibre va precedit d’un curt prefaci a càrrec de Joan Puigcercós, conseller de Governació i Administracions Públiques en el moment de l’edició del volum. Aquesta aportació serveix per certificar l’avinentesa del debat que vertebrà les Jornades, ja que en ella s’hi expressa la voluntat del conseller de tirar endavant una nova divisió que posi fi als problemes existents: “l’actual model d’organització territorial de Catalunya presenta problemes importants” (p. 13). Al mateix temps, però, aquesta aportació posa de manifest al lector una de les primeres dificultats a les quals l’aplicació de l’organització territorial haurà de fer front: la manca de continuïtat de la màxima autoritat responsable de l’àrea. Significativament, les Jornades inicials, celebrades l’any 2006, van ser impulsades pel llavors conseller Joan Carretero i en els quatre anys transcorreguts des de llavors han estat cinc els consellers responsables d’aquesta àrea de govern.

També precedint el text trobem una breu justificació, a càrrec de Joandomènec Ros, en la qual s’exposa la gènesi de les Jornades, així com unes paraules preliminars dels editors del volum. En aquesta darrera part es defensa l’actualitat del tema, malgrat assenyalar que “la VIII legislatura no sembla respondre a les

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
9 d'octubre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat