Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ricard Pié (a cura de): Aportacions catalanes en el camp de la urbanística i de la ordenació del territori, des de Cerdà als nostres dies. Barcelona: Societat Catalana d’Ordenació del Territori, 2007; 405 pp. ISBN 978-84-7283-928-1.   Notícia de P. Alegre i R. Pié : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

La darrera conferència del cicle va versar sobre El projecte olímpic: la construcció de la ciutat qualitativa [339-371] i va anar a càrrec de Joan Busquets. Segons aquest arquitecte, l'aportació fonamental de l'experiència urbanística de la Barcelona democràtica va ser la construcció de la ciutat qualitativa, "la culminació d'un procés deutor de les crítiques a les idees post-funcionalistes de la ciutat, que es concreta en els anys vuitanta en la projecció del que ell anomena "l'Urbanisme Urbà". El programa de rellançament urbà de Barcelona respon, en un primer moment, a les demandes dels moviments veïnals, que havien estat molt actius en els darrers anys del franquisme, i posteriorment, a la reconsideració i racionalització de les formes d'actuació urbanística. La idea mare d'aquell rellançament és recuperar la ciutat, primer a partir de petites actuacions i posteriorment passant a dimensions de barri. La nominació olímpica de Barcelona és decisiva – va assegurar el ponent – i va servir per arribar molt més enllà encara. Com a conseqüència de tot això, l'aportació nuclear de Barcelona en el debat urbanístic internacional és haver actuat com un gran laboratori urbanístic.

 

El valor del llibre ressenyat es revela pels balanços d'innovació i projecció acadèmica i professional que els ponents proposen per a cada un dels deu episodis esmentats. En conjunt, com afirma el curador del llibre a la introducció, "els deu episodis fan un balanç crític sobre el desenvolupament del pensament urbanístic català al llarg d'un segle i mig, passant aquestes experiències pel sedàs de la historia de la disciplina i per una avaluació crítica en relació a les innovacions i influència que havien pogut tenir en la renovació del pensament urbanístic posterior." [10]. I en acabat, Ricard Pié fa un esforç de síntesi i facilita unes conclusions pautades i breus de tot el seminari que val la pena reproduir en la seva integritat per a rematar la notícia present:

"En primer lloc, s'ha confirmat el valor indiscutible de l'obra de Cerdà i del projecte olímpic de Barcelona. Sobre Cerdà, la importància de l'obra feta per davant de l'interès en el personatge i les seves reflexions teòriques; sobre el projecte olímpic, la importància del mètode, del projecte. La celebració d'un gran esdeveniment internacional per construir i reconstruir una ciutat, Barcelona.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
6 de juny de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat