Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Maria de Bolòs i Capdevila: La Comarca de Olot. Estudio de Geografía Regional. Barcelona: Universitat de Barcelona, 1977; 602 pp. Pròleg de Joan Vilà-Valentí. ISBN 84-600-1069-4.   Pròleg i introducció de l'autora : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

apèndixs és l’escorrialla d’una selecció obligada i contundent. A l’esmentat Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona es pot consultar l’obra en tota la seva extensió, tal i com va ser presentada com a tesi doctoral. [Joan Vilà-Valentí; versió catalana de P. Alegre (2007)]

Introducció

L’elecció de la comarca d’Olot respon a múltiples raons d’índole diversa. En primer lloc, la comarca constitueix un àmbit d’interès geogràfic extraordinari. Pel que fa als seus aspectes físics presenta uns trets prou atractius. Es fa difícil imaginar que només a 40 quilòmetres de les costes de la Mediterrània pugui aparèixer un sector de territori per sota dels 500 metres d’altura, amb característiques molt més allunyades de les mediterrànies. Com ens podem explicar l’elevada pluviositat estiuenca quan pocs quilòmetres més al nord i al sud regeix un clima típicament mediterrani? El fet mateix del vulcanisme, relativament recent, en una contrada humida planteja una bona diversitat de problemes des del punt de vista geomorfològic. La Biogeografia en relació amb el clima i els sòls ofereix un domini molt ampli a la investigació. A 500 metres d’altitud, en el pla d’Olot, ensopeguem amb una fageda magnífica; deixant de banda aquest fets singulars, els aspectes per a estudiar són múltiples i complexos, com passa a qualsevol altre àmbit amb personalitat ben definida.

 

En el domini de la Geografia humana els problemes per analitzar no els manca pas atractiu. La sola existència d’una ciutat de la importància d’Olot, la més industrial de tot el Prepirineu català, entaforada en un lloc en el qual les comunicacions són poc avinents i els elements físics poc favorables obre un escenari molt ampli per a la recerca. No pretenem ara multiplicar els exemples dels problemes innombrables que hom pot plantejar en aquesta comarca de característiques tan singulars sense arraulir-se, però, en l’isolament sinó que, per altra banda, presenta un interès extraordinari per formar part d’un món prepirinenc encara avui molt poc conegut.

En segon lloc, en l’elecció de la comarca ha pesat decisivament la nostra vinculació amb Olot. Són diversos els nostres avantpassats que van iniciar l’estudi de molts dels aspectes relacionats estretament amb la Geografia olotina, com poden ser el vulcanisme, el clima, la botànica, aspectes sociològics, mèdics, etc. La nostra tesi ens ha ofert l’avinentesa de prosseguir aquesta línia de recerca portada a terme per diversos membres de la pròpia família Bolòs, la qual cosa constitueix un motiu de veritable satisfacció, a banda de poder disposar d’una munió de materials inèdits o molt poc coneguts els quals ens han facilitat en gran manera bona part del treball.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
17 de setembre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat