Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Maria de Bolòs i Capdevila: La Comarca de Olot. Estudio de Geografía Regional. Barcelona: Universitat de Barcelona, 1977; 602 pp. Pròleg de Joan Vilà-Valentí. ISBN 84-600-1069-4.   Pròleg i introducció de l'autora : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

i estadístics— i les d’elaboració, així com la redacció de la tesi, varen ser efectuats fonamentalment entre 1960 i 1966. Malgrat que el text ha estat retallat i parcialment reelaborat amb posterioritat, afegint sovint dades més recents, els treballs essencials varen ser efectuats, com dèiem, fa més de deu anys.

Refer de baix a dalt el treball efectuat hauria representat afegir l’estudi de les darreres fases de certs processos socials i econòmics —la qual cosa hauria estat, sovint, relativament fàcil i ràpida— i aplicar nous enfocaments i noves tècniques —la qual cosa hauria representat, especialment en alguns casos, una elaboració nova i completa i una despesa considerable de temps, del qual l’autora, en aquests moments, no disposava—. Hom ha preferit deixar l’obra, de conjunt, tal i com va ser concebuda i elaborada, bo i mantenint una unitat conceptual de valor inqüestionable.

Amb tot, queda clar que, tant l’autora com jo mateix, no desconeixem de cap manera que en l’anàlisi de determinats continguts, ja siguin físics, biòtics o humans, vindria a tomb l’aplicació de nous conceptes i mètodes definits els darrers anys. Ho farien bo, posem per cas, assolir, en l’estudi del paisatge, el nivell sintètic de paisatge integral —el qual ni

 

és tempteja en aquesta ocasió— o bé tenir esment, en un altre pla, enfocaments sociològics més rigorosos que no pas el de gènere o mode de vida, el qual només és vàlid per a determinats contextos socioeconòmics. És perfectament albirable que Maria de Bolòs, justament en base a les dades i consideracions que apareixen en la tesi, continuarà l’anàlisi dels continguts que consideri del major interès.

L’exemple que hem adduït suara el proposem com una mostra de la inquietud i preocupació de l’autora, una volta rellegit i discutit de nou el treball present. És evident que hi predominen uns processos d’anàlisi —per cert, efectuats el més sovint amb gran riquesa i diversitat de dades— i que, en canvi, no assoleixen pas sempre les visions de síntesi desitjables. El defecte, tal vegada, potser rau en la concepció mateixa dels estudis de Geografia regional en el caient com els hem presentat. En efecte, malgrat els esforços efectuats per trobar unes definicions globals i exactes de la comarca, difícilment s’hi assoleix aquest nivell de síntesi. Precisament, Maria de Bolòs s’interessa, en els darrers anys, en altres concepcions i tècniques per aconseguir la integració o globalització de la diversitat de dades de determinats complexos geogràfics de manera més entenedora.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
17 de setembre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat