Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Lluís Casassas i Simó (director): L'Alt Penedès: una comarca dinàmica als confins metropolitans. Barcelona: Caixa d'Estalvis de Catalunya, 1991 (Col. Catalunya Comarcal); 334 pp.; pròleg de Jordi Biosca i Jordà; ISBN 84-87135-15-3   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

De cop i volta, però, en el sol any 1991 varen aparèixer cinc monografies realitzades per geògrafs sense acompanyament d'altre professional. Hem refereixo a les signades per Isabel Salamanya (Selva; pròleg de Joan Cals), per Gelasio Nogueira i Joan Tort (Garrigues; Ll. Casassas), per diversos autors coordinats per Diego López Bonillo (Conca de Barberà; Maties Vives), per Romà Pujadas i Ignasi Aldomà (Noguera; M. Rúbies)... La cinquena va ser, precisament, la encapçalada per Lluís Casassas (Penedès; J. Biosca) i que tot seguit comentarem.

L'Alt Penedès: una comarca dinàmica als confins metropolitans

Conseqüent amb les maneres de treballar que va propugnar tan decididament, Lluís Casassas va signar aquest volum al capdavant d'un equip format per Enric Mendizàbal (coordinador), Ramon Arribas, Enric Bertran, Montserrat Cuxart i Pere-Josep

 

Gonzàlez. Aquest volum, és un bon exemple de l'originalitat de les aportacions dels geògrafs a la col·lecció Catalunya Comarcal pensada, sobretot, per i per a economistes.

En el mateix capítol introductori, dedicat al marc territorial i el medi físic [1-20], ja es pot endevinar la tirada dels autors i l'autora per sobrepassar, sense extralimitar-se, la cotilla de l'índex de l'estructura econòmica. Així, mercès a un ampli repàs de la trajectòria històrica de la delimitació comarcal dels "Penedesos" el capítol duplica l'extensió que hauria tingut amb la sola descripció de límits, relleu, clima i aigües. Una exposició en la que si bé es nota la ploma de Lluís Casassas també deixa traslluir la discussió de l'equip com, posem per cas, en l'afirmació: "una divisió territorial no és només una qüestió de línies" [6], amb un sentit pedagògic que s'adiu molt bé amb l'activitat de la majoria, o potser tots, dels autors. Aquests tocs professorals es repetiran sovint, i sense enfarfegar, al llarg del llibre.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
24 de març de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat