Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Lluís Casassas i Simó (director): L'Alt Penedès: una comarca dinàmica als confins metropolitans. Barcelona: Caixa d'Estalvis de Catalunya, 1991 (Col. Catalunya Comarcal); 334 pp.; pròleg de Jordi Biosca i Jordà; ISBN 84-87135-15-3   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

En l'apartat de la indústria [115-190] és quan possiblement es justifica, el subtítol de l'obra: "...als confins metropolitans". La localització de noves plantes industrials a l'Alt Penedès s'ha vist impel·lida per la proximitat, cosa que vol dir facilitat de comunicació, amb el centre neuràlgic català sobre la ruta que l'uneix amb el port de Tarragona, l'altre centre econòmic cabdal de la indústria del Principat. Tot això, i més, ho trobareu explicat en el subapartat específic dedicat a la localització dels diversos sectors industrials i als seus factors diriments. Lògicament, bona part del capítol sobre la indústria altpenedesenca s'esmerça en el sector que genera el gruix més considerable de la renda comarcal: l'agro-indústria. Finalment, es presenta un balanç relatiu a la dinàmica industrial observada durant els darrers decennis a través de l'import i distribució de les inversions industrials tant per sectors com per municipis.

Després dels capítols, tan extensos, dedicats als sectors agrari i industrial, el de les activitats terciàries, amb només una dotzena

 

de pàgines [191-204], podria semblar que li toca fer el paper de parent pobre. Més aviat crec que caldria tractar-lo de manera conjunta amb el capítol següent, el qual versa sobre els equipaments col·lectius [205-246]. O encara millor, introduir el tractament d'aquests equipaments (sanitari, escolar, i culturals de tota mena) en el capítol del terciari, darrera del comerç i del turisme. Sigui com sigui, i malgrat l'esforç de recollida de dades estadístiques específiques, com es reflecteix en el corresponent apèndix del capítol, no serà pas cap retret manifestar que aquests temes són els que reben una contextualització menys lluïda i que, per tant, hauran de suscitar l'interès menys acusat al lector o lectora.

Insisteixo en la manca de qualsevol intencionalitat adversativa en aquesta crítica. Potser resulti de la manca de dades i estudis previs, a l'Alt Penedès i arreu, sobre la història en general i la trajectòria singular d'empreses i institucions dedicades a aquestes activitats, informació que sempre va molt bé per untar l'allau estadística i poder-la empassar millor.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
24 de març de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat