Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Lluís Casassas i Simó (director): L'Alt Penedès: una comarca dinàmica als confins metropolitans. Barcelona: Caixa d'Estalvis de Catalunya, 1991 (Col. Catalunya Comarcal); 334 pp.; pròleg de Jordi Biosca i Jordà; ISBN 84-87135-15-3   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

En l'indefugible capítol sobre la població [21-60], repartit entre la descripció de l'evolució històrica de la població, l'estructura de la població (per edats, per activitats, etc.) i les previsions de futur, no hi manca tampoc una anàlisi, potser massa breu, sobre la distribució de la població en el territori. És un aspecte que caracteritza prou bé l'especialització geogràfica en els estudis de la població. El capítol es complementa amb una àmplia selecció de taules de dades demogràfiques, gairebé quinze planes, les quals haurien de permetre al lector i lectora interessat ampliar encara més la temàtica. La recollida i la presentació de les dades estadístiques agregades més recents, com és el cas ara sobre població, és una constant en aquest volum així com en tots els de la col·lecció.

És prou sabut que les activitats agràries [61-114] de l'Alt Penedès han tingut i encara tenen una importància fonamental en la sostenibilitat econòmica de la comarca. L'especialització en el conreu de la vinya no és cosa de fa tres dies i, en conseqüència, es

 

detallen les transformacions agràries de la comarca en base a la bibliografia històrica més rellevant. És un treball de síntesi ben notable. Tot seguit, l'anàlisi de la distribució de les superfícies agràries es complementa amb una cartografia estadística cuita al punt, ni més ni menys com tota la que es presenta en el volum. Llàstima que no puguem felicitar-ne l'autor o l'autora.

No crec que els autors pretenguessin descobrir-nos res de nou en assenyalar el conreu de la vinya com el més important. És per això que pot sorprendre la importància que tenen els cereals i els arbres fruiters. L'Alt Penedès no és, ni de lluny, un territori de monocultiu. El detall de les activitats agràries s'arrodoneix amb una introducció a l'estructura agrària a través de la dinàmica de les explotacions i de la distribució de les modalitats de tinença de la terra. És una aportació que s'acosta a les anàlisis microeconòmiques en les quals s'ha arraulit, tan sovint, la branca dels estudis de geografia agrària.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
24 de març de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat