Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Oliveras Samitier, Josep (2013): "Paraules a l'Assemblea General Ordinària de la Societat Catalana de Geografia, SCG (11 de juny de 2013)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S90411.htm

 

 

<<< retrocedir  Al llarg d’aquest curs també ha començat a funcionar dins la SCG un grup de treball dedicat a proposar noves eines i materials per a l’ensenyament de la Geografia, fonamentalment destinats a l’etapa de secundària. El grup es proposa endegar una pàgina web connectada amb el nostre Obrador obert, que permetrà al professorat i l’alumnat ensenyar i aprendre Geografia, d’una forma activa, actualitzada i amena (les tres as). Esperem que aviat es pugui fer una presentació pública d’aquest nou instrument. El grup és obert, i en principi hi col·laboren persones com la Roser Serra, l’Anna Ortiz, la Maria Villanueva, l’Asunción Blanco, en Francesc Nadal, el Jesús Granados, el Jordi Royo, entre altres.

La SCG ha rebut també la petició de dos socis per proposar a una persona perquè sigui soci honorari de la nostra entitat. La Junta ha estudiat el tema, amb el temps una mica just, a la darrera reunió, i ens hem trobat que no hi ha una normativa al respecte. Actualment hi ha 14 socis o sòcies honoraris-es, que han estat nomenats per motius que semblen molt diversos. Nosaltres no voldríem hi haguessin malentesos en aquest tema i que alguna persona es pogués sentir lesionada. La nostra proposta és que hi hagi una minicomissió amb persones de la Junta o que ho hagin estat amb anterioritat perquè analitzin el tema i es redactin uns criteris per assolir la categoria d’associat honorari. Esperem que a la propera assemblea es puguin aprovar els criteris i també el nomenament d’alguna o algunes persones que puguin ostentar l’esmentada distinció.

Ja gairebé per acabar vull fer un agraïment molt especial a en Pau Alegre per haver-nos facilitat la traducció dels articles publicats per Paul Vidal de La Blache als Annales de Géographie (1891-1919). Una bella, acurada i molt interessant publicació que tots vostès ja deuen haver rebut. Una obra, aquesta Geografia general i regional, que ben segur causarà sorpresa i admiració entre els amants de la geografia d’altres territoris. Agraïment de la Societat que he d’estendre també al Jesús Burgueño i l’Enric Bertran per la seva col·laboració en l’edició de l’obra.

En Pau Alegre mereix també una altra felicitació pel seu treball constant i desinteressat per posar al dia la pàgina web de la Societat, l’Obrador obert, que ell mateix va crear. Només cal que retinguin algunes dades: A l’any de la seva creació (el 2000) i a 31 de desembre hi havia entrats 934 arxius que ocupaven 12’8 Mb.; i al 31 de desembre de 2012, el nombre d’arxius era ja de 7.649 (unes 8 vegades més) que ocupaven 259’77 Mb. (20 vegades més).

 

 

En un any, des del 22 de maig del 2012 al 21 de maig del 2013 hi ha hagut 16.210 visitants a les 5.503 pàgines actives de l’Obrador obert, amb un augment en un any d’unes 250 pàgines. Entre els visitants destaquen els del país i dels altres països de llengua catalana, però al passat mes de maig també n’hi havia 68 de Madrid, 99 d’altres comunitats autònomes fora de les de parla catalana, 31 visitants de França, 14 del Regne Unit i també 14 dels Estats Units, i en nombre més petit de gairebé tots els països d’Europa i fins i tot de Xina, Costa Rica, el Salvador, Austràlia, Canadà i Síria.

Aquesta porta oberta de la nostra Societat representa una tasca constant en benefici de tots, que ofereix una gran quantitat de dades, que són sempre molt útils pels que ens agrada conèixer el nostre territori, els actes de la Societat Catalana de Geografia, i les coses que fan els associats i associades, així com d’altres persones que es dediquen a estudiar el territori.

Ja per acabar, vull remarcar ben alt, la necessitat d’ampliar el nombre de socis i d’activitats. Necessitem que cada soci en faci un altre, com predicava en Lluís Casassas.

Ser associat no és pas car, com diu el nostre tresorer, aproximadament té el cost de beure’s una cervesa cada mes, però a canvi reps un llibre, dues revistes, la possibilitat de fer excursions i algun viatge a bon preu, cursets gratuïts, a més a més de rebre més coneixements geogràfics, econòmics i socials; i trobar-te com a mínim un cop al més amb altres persones que comparteixen l’estima a la geografia i al país. Els sembla poc?

Necessitem també que els associats ens facin arribar les seves crítiques al que fem, i les seves idees sobre altres activitats que podríem estudiar d’implementar. Els membres de la Junta no ho hem de fer tot, la corda de la sirga és llarga i tothom hi està invitat a tibar. Esperem i desitgem la vostra col·laboració.

Penseu que la nostra Societat es bàsica per explicar i interpretar el que passa en el nostre territori i que la raó de ser, com deia en Vicenç Biete a en Joan Tort i Pere Tobaruela, és la de ser “un lloc d’encontre de totes les persones del país interessades pel territori, amb independència de jerarquies, de gremis i d’interessos acadèmics o corporatius, des d’excursionistes fins a científics reconeguts, passant per persones de camps molt diversos però amb un punt en comú: l’interès per la geografia”.

Moltes gràcies per escoltar-me!

[Josep Oliveras Samitier, 11 de juny de 2013]

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
20 de juny de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat