Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Llorenç Birba i M. Rosa Caballero (curadors): La cartografia al servei de les autonomies. Barcelona: Sirocco, 1980; 221 p. ISBN 84-85809-02-5.   Resum de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

presentació de la ponència, moderat per Josep M. Carreras Puigdengolas , de la Direcció General de Política Territorial de la Generalitat (DGPT), van insistir en la valoració del balanç d’existències en cartografia topogràfica. En aquesta vessant, Josep M. Puchades, enginyer director del Servei Cartogràfic de la Diputació de Barcelona, i Ildefonso Torreño, enginyer topògraf del sector privat, van gosar fer referència a escales prioritàries. Altres, però, van reconduir el debat cap a la cartografia temàtica i a la col·laboració entre els investigadors que en fan ús i en produeixen, com van ser les de Joan Vilà- Valentí, Oriol de Bolòs, José Luís Calvo i Ismael Vallès, professors de les universitats de Barcelona, Saragossa i València. Finalment, les intervencions de Jaume Miranda del Centre de Càlcul de la Universitat Politècnica de Barcelona, de Lluís Carreño, vicepresident de l’ACCR i director del Consorci d’Informació i Documentació de Catalunya (CIDC), i de Josep A. Plana del Servei d’Estudis del Banco Occidental, van incidir en aspectes financers i institucionals de la producció cartogràfica.

Cal advertir que la discussió sobre les expectatives de producció de documentació topogràfica, tractada de manera molt generalista per la ponència, va ser represa en un debat obert, celebrat a l’Escola Tècnica

 

Superior d’Arquitectura de Barcelona el dia 29 d’abril de 1980, sota el títol “L’escala 1:10.000, una escala crítica per a la planificació comarcal de Catalunya”, el qual va ser organitzat per la mateixa ACCR. La presentació d’aquest debat, efectuada per Pau Alegre, Ricard Pié i Joan R. Ribera, va ser afegida com a tercera part [p. 203-217] a la publicació que ara comentem.

Les comunicacions de la sessió del dia 19 d’octubre van ser distribuïdes en dues tongades de celebració consecutiva, amb els col·loquis corresponents, per tal de no acumular temàtiques molt diverses en un sol debat final. En el primer grup es van exposar quatre comunicacions. Oriol de Bolòs, cap del Departament de Botànica de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) va parlar de “Cartografia de la vegetació”; Josep M. Camarasa (DGPT), de “Cartografia ambiental”; Carles Bas, cap de la Unitat Estructural de Recursos Marins a l’Institut d’Investigacions Pesqueres, ho va fer sobre “Cartografia marina i recursos explotables”, i Antoni Montserrat i Llorenç Birba, del Servei d’Estudis del Banco Urquijo, es van referir a la “Cartografia econòmica”. El col·loqui, moderat pel professor Joan Vilà-Valentí, va tenir poc lluïment. A més a més dels mateixos comunicants, només van demanar la paraula Joan R. Ribera, Pau Alegre i Lluís Carreño, els quals ja havien intervingut en el col·loqui de la ponència.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de febrer de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat