Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Carles Carreras i Sergio Moreno (curadors): Llegint pedres, escrivint ciutats. Unes visions literàries de la ciutat. Lleida: Pagès, 2009; 315 p. ISBN 978-84-9779-776-4.   Presentació dels curadors (parcial) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

D’aquí, doncs, que tot fent aquest camí s’hagi arribat a aquest llibre, amb aquest títol de Llegint pedres, escrivint ciutats, el qual recull un conjunt de mirades diverses a la ciutat a traves de la literatura i que proposa també llegir d’una altra manera les pedres de la ciutat, de les ciutats, de cada ciutat. El llibre té el seu origen en una llarga preocupació de molts dels autors, els quals, des de cada una de les seves disciplines i enfocaments, han anat reflexionat i madurant sobre el tema, llegint i rellegint, parlant-ne i escrivint-ne. Uns i altres han coincidit diverses vegades en trobades i seminaris i actes acadèmics reunits per aquest mateix interès. La primera possibilitat de representar en públic el debat i de fer junts una part del camí, en forma oral, fou en un curs organitzat dins del marc d’Els Juliols a la Universitat de Barcelona, l’estiu del 2006, titulat “Ciutat i Literatura, una Perspectiva Interdisciplinària.” L’objectiu bàsic en aquells moments era donar a conèixer el valor científic de la literatura en l’explicació de la ciutat, més enllà del seu coneixement popular, i debatre’n les aplicacions i els punts de vista. Amb aquest afany s’ajuntaren un grup d’especialistes que tenien en comú el recurs a la literatura en la seva tasca professional o en la seva recerca personal. Lògicament no hi podien ésser tots i es van trobar segurament els més amics, els més afins, els que no havien fugit de la calor de la ciutat estival; un grup d’estudiants pluridisciplinari i divers va acompanyar i va seguir amb interès les propostes i el debat. Posteriorment no tots els qui hi eren han pogut complir amb la cita editorial. Hi ha

 

d’haver, però, noves ocasions al llarg d’aquest camí, i la publicació d’aquests textos pot ajudar a anar més enllà cada vegada. En les pàgines d’aquest llibre, doncs, hi ha escrites la major part de les intervencions que van formar part d’aquell curs, i totes tenen en comú l’intent d’explicar aspectes diversos, fragments de la realitat, de la ciutat, de les ciutats, del fet urbà que perduren en la literatura, més que com sobreviuen les pedres de la ciutat, i que en volen explicar les històries. Unes intervencions repensades per a ser escrites i que incorporen el fruit del debat entre tots els assistents.

En el curs hi participaren diverses persones que més avall es presenten juntament amb el resum de la seva intervenció. El nucli dur, però, dels autors dels diversos capítols del llibre està format pels investigadors que s’apleguen des de fa uns anys entorn del Grup d’Estudis Urbans i Comercials de la Universitat de Barcelona. El Grup d’Estudis Urbans i Comercials és un grup d’investigadors heterogeni (geògrafs/es, sociòlegs/òlogues, antropòlegs/òlogues i arquitectes) que integra alguns membres del desaparegut GETU (Grup d’Estudis Territorials i Urbans) i un conjunt de joves investigadors que han realitzat la tesi doctoral en els últims set anys o l’estan realitzant actualment. La motivació principal d’aquest grup ha estat reunir-se per debatre entorn de la qüestió urbana, i molt especialment, per la joventut de molts dels seus membres, entorn de les tècniques de comprensió i anàlisi de la realitat, un debat molt oportú que anà en la direcció d’aquest llibre.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
28 de febrer de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat