Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ignasi Cuadros i Vila (a cura de) : Paisatge, territori i societat a les terres de parla catalana. Actes del V Congrés de la CCEPC. Maó, 14, 15 i 16 d'octubre de 2005. Valls: Cossetània, 2006 (Publicacions de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, 4); 462 pp. Pròleg de Jaume Busquets i Fàbregas. ISBN 978-84-9791-293-8.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

Les aportacions del congrés varen ser ordenades en els quatre àmbits temàtics següents:

  1. Paisatge rural: herència i transformació.
  2. Turisme, patrimoni i paisatge.
  3. Paisatge urbà: ciutats i pobles en transformació.
  4. Art, literatura i paisatge.

L'interès dels congressistes pels quatre temes proposats va manifestar un desequilibri palmari. Els àmbits 1 i 2 varen aplegar vint-i-una comunicacions mentre que els àmbits 3 i 4 només n'atraparen sis. El darrer àmbit no va merèixer ni la consideració de tenir un relator o relatora de les tres comunicacions que va atraure. Així doncs, les dèries paisatgístiques dels grups de recerca universitaris i dels gabinets professionals i de l'administració, es dirigeixen vers el romanent del medi rural i natural amb un afegitó de curiositat per la petjada exercida pel turisme de masses.

Les conferències destinades a emmarcar la temàtica de l'àmbit primer s'avenien amb l'esquema clàssic de ponència i contraponència, no pas a l'encalç d'un

 

enfrontament, sinó, més aviat, per a enaltir el contrast de perspectives sobre una mateixa temàtica. Eulàlia Comas i Lamarca va exposar El repte de la conservació del paisatge a la Reserva de la Biòsfera de Menorca per als vuitanta mil residents permanents a l'illa i per a les desenes de milers d'estiuejants, turistes i passavolants que hi circulen des de Setmana Santa fins al pont del Pilar de cada any, amb un pic instantani de cent mil estadants de més registrats pels volts de la Mare de Déu d'Agost. La ponent, directora de l'Oficina de la Reserva de la Biòsfera de Menorca, va presentar les actuacions endegades durant els darrers anys per a conservar els panorames naturals menorquins més preuats. El contraponent, Salomó Torres i Rodríguez, pagès membre de la Comissió Permanent de la Unió de Pagesos de Catalunya (UP), va remarcar la necessitat d'emmarcar el tema de la conservació del paisatge exposat per Lamarca en la problemàtica més general de la gestió integral del territori. Així, Torres va reiterar la proposta de la UP al respecte: "Si la societat vol un territori ben gestionat, un paisatge humanitzat i un món rural viu, caldrà potenciar el model d'explotació familiar agrària, tradicional a casa nostra [...] Sense pagesos i pageses no hi ha gestió del territori, sense gestió del territori no hi haurà mai país!" [35].

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
24 de maig de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat