Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ignasi Cuadros i Vila (a cura de) : Paisatge, territori i societat a les terres de parla catalana. Actes del V Congrés de la CCEPC. Maó, 14, 15 i 16 d'octubre de 2005. Valls: Cossetània, 2006 (Publicacions de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, 4); 462 pp. Pròleg de Jaume Busquets i Fàbregas. ISBN 978-84-9791-293-8.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

El congrés Paisatge, territori i societat a les terres de parla catalana va tenir lloc a Maó els dies 14, 15 i 16 d'octubre de 2005 organitzat per la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC), l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) i l'Institut Menorquí d'Estudis (IME). El volum que comento presenta els textos de tots els treballs, ponències i comunicacions, llegits al llarg de l'esdeveniment. A més a més de les sessions pròpies del congrés, hi hagué altres activitats complementàries, com ara una visita per Menorca guiada per Lluïsa Dubon Pretus amb una dissertació introductòria a càrrec de Tomàs Vidal; una exposició sobre el paisatge de Menorca, produïda per l'IME adreçada a les escoles, accessible als assistents durant els dies del congrés, i una exposició de pòsters de projectes sobre el paisatge subvencionats per l'IRMU.

 

En paraules del curador, l'objectiu de la trobada era "obrir el ventall d'aproximacions vers el paisatge, tant en l'eix dels àmbits científics i tècnics d'estudi, com en l'eix de les pràctiques professionals dels congressistes abastant tota la diversitat possible d'àmbits i escales existents" [15]. En conseqüència, la crida del congrés havia estat adreçada tant als membres dels centres d'estudis de la CCEPC, en especial, com als de la comunitat científica, en general, per tal d'afavorir l'apropament entre els estudiosos "arran de terra", amb una òptica d'abast local més o menys acusada, i els estudiosos a nivell d'alta cultura acadèmica o professional. En aquest context, el títol del text disposat com a pròleg del volum, i del qual és autor Jaume Busquets, era premonitori: Els centres d'estudis locals: una mirada des de l'era de la globalització. El subdirector general del Paisatge i Acció Territorial de la Generalitat de Catalunya insistia en la necessitat d'acostar en el possible aquells dos nivells del coneixement, sovint massa allunyats, i confiava que el congrés hauria estat una bona ocasió per a sintonitzar-los en bona ona. Va ser així? Passem a veure-ho.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
24 de maig de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat