Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Iglésies et al.: Enciclopèdia de l’excursionisme, vol. I: “Història (1876-1939)”; vol II: “Història (1940-1965). Tècnica”. Barcelona: Rafael Dalmau Editor, 1964-1965; 775 i 820 pp.   Prefaci de l'autor : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7  ·  8 
 

I tanmateix la tendència intel·lectual, en el seu si, sabé cohabitar amb intimitat amb la simplement contemplativa i l'activament esportiva, fins a compenetrar-se ambdues per constituir un sol cos. Són com els dos ulls del rostre humà que capten una sola imatge i la duen a un sol centre sensitiu. D'altra banda, la tendència esportiva de l'excursionisme, posa encara més de manifest l'impuls de tria o distinció, puix la manifestació cultural ja és selecció per pròpia contextura. Aquells qui feien excursions pel simple plaer de recórrer camins i pujar a les muntanyes, malgrat no cultivessin absolutament cap activitat literària o científica, ho feien impulsats pel plaer estètic que els produïa el copsar els paisatges o gaudir de les inefables joies que proporciona la natura, i fins si voleu pel sol anhel de donar eixida a una resistència física o a una mania subtil d'esmunyir-se amunt i temeràriament en lluita amb les verticalitats, però tots són igualment enduts per un amor a la terra que trepitgen i un impuls de fer-hi coneixença. Foren ells els qui iniciaren el corrent ciutadà vers el Montseny primer i els Pirineus més tard. Malgrat les campanyes realitzades pels alpinistes francesos des de mitjans del segle passat, hi havia encara vies verges als Pirineus en sorgir el nostre excursionisme i moltes han estat conquerides per nosaltres mateixos sense haver calgut esperar que els altres ens passessin davant. I encara, a les parets del Pedraforca, a les agulles del Montserrat i de Sant Llorenç del Munt al Montseny, i altres muntanyes secundàries, aquells de nosaltres qui s'han llençat als exercicis de l'escalada, han realitzat

 

gestes temeràries que tot i poder-se classificar com a genuïnament esportives, han contribuït a obtenir una major coneixença de determinats fragments de la pàtria, tan insignificants com us plagui, veritables partícules si dir-ho així us és grat, però que han estat verges fins que els primers escaladors les han fetes seves, i així aquests han contribuït a complementar l'estudi general del territori. Els grimpaires de l'escalada aparentment infructuosa d'avui, continuen però amb molt major perill i resultats naturalment més minsos la tasca d'exploració iniciada el 1876.

D'altra banda, l'excursionista primer es doblava de dibuixant i ara de fotògraf. La seva màquina d'impressionar capta la fesomia dels indrets més insospitats i des de punts de mira excepcionals. Esdevé així un auxiliar del geògraf, l'arqueòleg, el geòleg i el naturalista en termes generals, i encara de moltes altres especialitats. Les seves fotografies i els seus croquis, tant com les seves descripcions de les excursions que porta a cap, forneixen l'home d'estudi de materials de primera mà. No pas gratuïtament, mossèn Font i Sagué escriví que els excursionistes han de fer com les abelles que no es circumscriuen a treure la substància per a la confecció de la cera i de la mel d'una classe de flors determinada, sinó que van d'ací d'allà xuclant-les totes, des de la més humil a la més formosa per poc profit que en puguin treure i després un cop al rusc, d'aquella munió de partícules diferents en resulta una formosa bresca.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
2 de desembre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat