Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Enric Lluch i Oriol Nel•lo (a cura de) : La gènesi de la Divisió Territorial de Catalunya. Edició de documents de l'Arxiu de la Ponència (1931-1936). Barcelona: Diputació de Barcelona, 1983; XL + 413 pp. + 9 mapes. ISBN 84-500--8693-0.   Presentació dels curadors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

Catalans en els treballs de reforma del nomenclàtor dels municipis de Catalunya, reforma que provocà no poques reaccions i reclamacions. A l'arxiu de la Ponència es troben tant els documents que inspiraren la reforma com moltes de les cartes de reclamació posteriors (números de registre 13, 38, 39 i 40).

g) Mapes, croquis i calcs. Finalment, en una carpeta a part es conserva el material cartogràfic de la Ponència. S'hi troben mapes topogràfics que serviren d'informació de base, mapes de les divisions històriques, mapes en els quals foren traspassats els resultats de l'enquesta, croquis i calcs amb esborranys dels projectes de la nova divisió i, finalment, els mapes amb les propostes definitives de la Ponència.

2. La tria dels documents a publicar

A l'hora d'escollir els documents de l'arxiu que s'havien d'incloure en el volum present, els editors han seguit el criteri de seleccionar exclusivament aquells que tenien una relació directa amb les tasques de la Ponència.

S'ha descartat el conjunt de la documentació científica i legal aplegada per la Ponència, tot i que representa una antologia veritablement

 

impagable sobre els antecedents de la qüestió comarcal a Catalunya; s'ha prescindit també —malgrat el seu indubtable interès filològic i històric— de tots els materials referents a qüestions toponímiques (que únicament pel seu gruix ja requeririen un altre volum). Les possibilitats d'editar l'arxiu de premsa de la Ponència, que és força complet encara que no recull exhaustivament els articles referents a la qüestió comarcal apareguts aquells anys, escapa completament de les possibilitats d'un llibre com aquest. Així mateix els editors han decidit prescindir de les relacions de municipis agrupats segons els assaigs i els projectes de la Ponència; els mapes que s'acompanyen les supleixen a bastament i, per altra banda, l'adscripció de cada municipi en els projectes definitius es pot consultar sense dificultats en els llibres publicats per la Ponència l'any 1933 i per la Conselleria d'Economia l'any 1937.

Així, doncs, els documents que s'apleguen en el volum present són: les actes de les reunions de la Ponència, els reports dels viatges dels ponents, una selecció de la correspondència, el Catàleg de l'arxiu i els registres d'entrades i sortides de documents. Per tal de facilitar-ne la lectura aquests materials han estat ordenats en cinc seccions diferents.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
11 d'octubre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat