Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ramon Amigó i Anglès: Siurana de Prades. Barcelona – Santes Creus: Institut d’Estudis Catalans – Fundació Roger de Belfort, 1995 ( Treballs de l’Oficina d’Onomàstica, I); 352 pp. Pròleg d’Albert Manent. ISBN 84-7283-282-1.   Pròleg d'A. Manent : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Ramon Amigó i Anglès, membre corresponent de la Secció Filològica de l'Institut, ha dut a terme durant quaranta anys una tasca d'arreplega sistemàtica dels noms de lloc i de persona, a més dels renoms, de set termes del Camp de Tarragona, de dos del Priorat i d'un del Pirineu, al Ripollès. Fa quaranta anys que va enllestir un primer recull del terme de Reus, que l'any següent va premiar l'Institut d'Estudis Catalans i s'edità el 1958. Després publicà els reculls de Castellvell, Almoster, la Mussara, Constantí, Vila-seca de Solcina, Prades, Cornudella de Montsant i Vilallonga de Ter.

El de Siurana serà el desè que publica, i té enllestit, en col·laboració, el d'Ulldemolins. Val a dir que Amigó ha fet escola, que els seus reculls serveixen de model per als toponomistes que treballen en d'altres comarques i que, demés, Amigó ha publicat un estudi tan ben documentat com els de toponomàstica, sobre les neveres preindustrials o pous de neu al Camp de Tarragona.

 

Aquesta arreplega de Siurana té la particularitat, ja assajada en d'altres llibres seus, de dur una llarga introducció que podria convertir-se en un llibre autònom. No és casual que Amigó hagués pensat de completar el títol fonamental, Siurana de Prades, amb l'afegit d'un aclariment com enllà de la història i de la llegenda (Inventari d'onomàstica). L'autor ha volgut evitar d'explicar-nos tot allò que els admiradors de Siurana ja saben, fins de contar-nos el procés històric estricte, que ja explicà Eufemià Fort i Cogul en un volum editat per la Fundació Roger de Belfort. I no cal dir el llegendari que tan bellament arreplegà i glossà Josep Iglésies. El llibre, doncs, serà insòlit per a molts lectors que hi cercaran debades una llarga explicació de la llegenda del Salt de la Reina Mora, dels tresors misteriosos del castell o d'allò que diu la tradició sobre el Jueu, que hagi estat salvada per la toponímia. L'obra d'Amigó és un estudi en profunditat i per estrats de temps i de matèries. Ha sabut conjuminar magistralment tot d'elements dispersos i oferir-nos una esplèndida

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
5 de novembre de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat