Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Carles Carreras (dtor.): Geografia General dels Països Catalans. II : els rius i la vegetació. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1992; 370 pp. Prefaci de Ramon Margalef; presentació de Carles Carreras. ISBN 84-7739-443-1.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

És bo que a aquestes altures del volum intervingui el director de la Geografia del Països Catalans amb un apartat, d'aparença literària, proposant la consideració del paisatge com a recurs [pp. 278-290]. Dit en paraules més crues, Carles Carreras apunta la consideració del paisatge com a mercaderia, ras i curt. Poques planes però d'una claredat contundent. Haurien de merèixer un lloc permanent en els dossiers i reculls d'escrits sobre aquest tema de la significació del paisatge, de tanta forrolla en el moment d'escriure aquesta ressenya.

 

L'ecòleg Ramon Folch i Guillèn enceta el tema de la problemàtica del medi ambient dels Països Catalans [pp. 291-340] amb un passeig, tan deliberat com efectista, per la maroma del determinisme a fi i efecte de poder advertir que "no és correcte parlar de prefiguració ecològica de la transformació territorial , però sí de condicionaments o de limitació de la transformació per raons ecològiques. Els Països Catalans no són una excepció a aquest principi". [292] Ramon Folch mateix, i l'Isabel Gil i Espert en les pàgines a venir, donen un ampli ventall d'exemples demostratius. A partir de l'esquema de Natura ús o abús, l'obra bàsica i emblemàtica dirigida per Folch, presenten, de manera sistemàtica, potser massa i tot, les diverses problemàtiques medioambientals: les que afecten l'atmosfera, les que afecten el medi geològic, els sòls, les aigües, la flora i la fauna dels Països Catalans. Els problemes dels sorolls també hi són tractats com un cas a banda. Finalment, s'introdueix el tema de la legislació sobre el medi ambient.

[pau alegre, Sant Jaume de 2003]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
6 de setembre de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat