Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ma. Dolors Garcia i Mireia Baylina (a cura de): El nuevo papel de las mujeres en el desarrollo rural. Vilassar de Mar: Oikos-tau, 2000 (Col. Estudios Geográficos); 328 pp. + annex fotogràfic. ISBN 84-281-0991-5.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

Aquesta valoració conformista ja no és compartida del tot per les entrevistades per Soledad Morales i Isabel Salamaña. Ens ho expliquen en la secció titulada Trabajo femenino en agroindustrias tradicionales en Catalunya [113-132]. Ara, la temàtica i l'àmbit geogràfic es trasllada a les indústries càrniques de les comarques de Garrotxa, Selva, Osona, amb quinze enquestes, i a la indústria de la conserva de l'anxova a l'Escala. De les quinze enquestes en profunditat efectuades en el primer sector, i de les cinc en el segon, les autores n'extreuen veus disconformes amb la divisió sexual del treball. Constaten així "la coexistència d'actituds tradicionals i d'actituds de ruptura respecte dels models tradicionalistes malgrat que la tendència més visible i general sigui la consolidació d'una ètica individualista del treball. Sembla així que aquestes dones han fet camí per deixar de ser unes dones de portes endins i ser-ho també de portes enfora" [130].

 

L'elaboració del treball de Ma. José Prados titulat El último eslabón en la cadena de producción. Manipuladoras e industria agroalimentaria en Andalucía [133-150] se separa significativament de la metodologia emprada en la majoria de les altres seccions del llibre. En aquest cas es realitza una aproximació estructural al tema de referència. Sistematitza els aspectes crucials que defineixen el treball femení assalariat a la indústria agroalimentària andalusa en base a l'anàlisi de documentació diversa, econòmica, social i sindical. En pot ser una bona mostra la inclusió dels gràfics de dispersió d'activitats femenines en relació amb les hores setmanals i els mesos totals de treball, per un cantó, i amb la necessitat de saber llegir o disposar d'estudis secundaris, per altre, elaborats en base a les dades de l'Instituto Andaluz de la Mujer. Són uns gràfics prou reveladors. Una aportació, doncs, que prefigura un possible, i diria que desitjable, enfocament d'anàlisi complementari de les trajectòries personals sondejades a través de les entrevistes en profunditat sense caure en quantitativismes desmarxats.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
2 de juliol de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat