Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ma. Dolors Garcia i Mireia Baylina (a cura de): El nuevo papel de las mujeres en el desarrollo rural. Vilassar de Mar: Oikos-tau, 2000 (Col. Estudios Geográficos); 328 pp. + annex fotogràfic. ISBN 84-281-0991-5.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

"Aquest llibre és el resultat d'una recerca dilatada en el temps, és el fruit de la tasca de tot un equip i representa el final d'una etapa" [7].

Anem a pams. El projecte va encetar-se a les primeries dels anys noranta amb l'objectiu d'analitzar els papers representats per la dona en les dimensions productiva i reproductiva de l'explotació familiar agrària. Aquest objectiu prospectiu hauria de contemplar-se tothora des d'una òptica integradora d'ambdós vessants de l'activitat femenina. L'aproximació des de la geografia quedava garantida pel tractament multiescalar del treball de documentació de casos: des de la trajectòria i testimoni individual en l'àmbit local fins al balanç de les dades agregades en l'àmbit regional i mundial. La metodologia de treball adoptada es basava en tècniques qualitatives concretades en entrevistes en profunditat. A causa d'aquest enfocament metolòlogic i per les reserves que susciten els

 

reculls estadístics agregats als nivells regional i estatal com l'àmbit local té un pes prioritari en l'escalat geogràfic de la recerca.

Durant la segona etapa de la recerca, desenvolupada durant la segona meitat del decenni i de la qual aquest llibre ens dóna notícia detallada, l'abast s'ha dilatat sense perdre de vista els referents bàsics inicials. Així, es malda per fer evident el pes extraordinari del treball femení en l'àmbit rural per a la producció de béns i serveis de tota mena. Ara, doncs, l'equip ja no s'ha limitat a la producció agrària sinó que també s'estudia la que es dóna en altres sectors productius característics de l'espai rural actual. En aquest context, és de destacar l'èmfasi que les curadores del llibre posen en el concepte d'espai rural com a integrador d'una realitat econòmica i social que ultrapassa l'accepció tradicional limitada a l'explotació agrària: agricultura, ramaderia i silvicultura.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
2 de juliol de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat