Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ma. Dolors Garcia i Mireia Baylina (a cura de): El nuevo papel de las mujeres en el desarrollo rural. Vilassar de Mar: Oikos-tau, 2000 (Col. Estudios Geográficos); 328 pp. + annex fotogràfic. ISBN 84-281-0991-5.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

darreres tendències teòriques i metodològiques. En el mateix sentit, també dirigeixen els seus passos a l'encontre de registres relatius al paper de la dona en l'entorn rural en la bibliografia, en els grups de treball i en números monogràfics de diverses revistes de l'àmbit espanyol. Així doncs, i com calia esperar, s'ateny i es presenta una panoràmica prou útil sobre la matèria.

El bloc introductori es complementa amb l'únic treball basat en l'anàlisi d'estadístiques és la secció signada per Rafael Viruela i Concha Domingo sobre Mujer y trabajo en el contexto regional español [65-90]. L'objectiu és oferir una panoràmica general de la situació del mercat laboral femení a Espanya bo i donant especial relleu a les diferències regionals.

 

El segon bloc de treballs versa sobre El trabajo de la mujer en la agroindustria. La primera secció, Trabajo femenino en una antigua industria rural: el turrón [93-112], és un treball de Concha Domingo en el qual es remarca la seva acusada estacionalitat i la feminització de la mà d'obra, la menys qualificada, la que efectua les manipulacions menys especialitzades en la cadena de producció, durant els darrers anys. D'això es deriva la contractació estantissa amb la conseqüent migradesa salarial de les dones en aquest ram agroalimentari tan tradicional a Xixona. Domingo ens sintetitza disset entrevistes en profunditat realitzades amb altres tantes treballadores de cinc empreses del sector. L'acceptació de la minusvaloració del treball productiu femení, respecte del masculí i del treball reproductiu a la llar, el qual continuen efectuant sense ajudes significatives, és la tònica de la valoració que aporten les entrevistades.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
2 de juliol de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat