Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Enric Lluch (coordinador), Abel Albet (coord. adjunt) et al. (1998): Reports de la recerca a Catalunya. Geografia i demografia. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans; 64 pp.; pròleg de Josep Carreras i Barnés, i Josep Enric Llebot; ISBN 84-7283-420-4   Resum de P. Alegre :
pàg.   1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7  ·  8 
 

En l'apartat final: 3. Sobre els resultats de la recerca s'hi presenten, per dir-ho d'alguna manera, dues coses diferents. En els subapartats del 3.1. al 3.6. s'hi facilita informació sobre com es manifesta, com es difon, i quin impacte té la recerca realitzada a Catalunya. En el subapartat 3.7. s'hi presenten les reflexions de conjunt, les conclusions, sol·licitades per l'IEC als realitzadors de l'informe.

D'entre les nou revistes especialitzades en geografia editades a Catalunya durant el període que cobreix l'informe, els seus autors destaquen la continuïtat i la projecció internacional de dues en concret: Documents d'Anàlisi Geogràfica i Geo-crítica. Perspectiva internacional "que també es present a Treballs de la Societat Catalana de Geografia tot i la seva funció primària de difusió d'estudis referents al nostre país." (p.31) Per a la demografia només destaquen Papers de Demografia, editada pel CED.

 

En relació amb la difusió i l'impacte de les publicacions es destaca que "en el període 1990-1996 quinze investigadors vinculats a les universitats catalanes han publicat un total de setze articles en les revistes preses en consideració per l'Institute for Scientific Information (ISI) a l'hora d'elaborar els seus índexs de citacions". Volen dir en revistes de geografia. A les de demografia no n'hi ha cap "malgrat que els demògrafs i demògrafes de les universitats i centres de recerca catalans mantenen una activa participació en congressos i seminaris internacionals, i que el nombre de textos apareguts en publicacions estrangeres es apreciable" (p. 33). Segueix, és clar, la queixa sobre l'ús gairebé exclusiu dels barems de l'ISI per a valorar la potència científica sense atendre a altres fets. Per exemple, cinc geògrafs catalans són presents als consells assessors de vint revistes d'abast estatal i internacional. O bé la prolixa participació dels demògrafs en associacions internacionals. O la capacitat d'adaptació dels estudis de geografia davant l'emergència de noves preocupacions socials com poden ser els mediambientals.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
19 de setembre de 2001
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat