Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.

 

Assemblea General Ordinària SCG 2017

<<< retrocedir  públic la nova gramàtica i ortografia catalana; i s’han aprovat unes noves bases i criteris per fomentar la investigació, que a ben segur ens permetrà demanar uns recursos pera poder emprendre una història de la nostra societat i la seva interrelació amb l’evolució de les teories i mètodes geogràfics. Igualment, s’ha tingut el goig que tres persones vinculades d’una o altra forma a la nostra societat hagin estat elegides membres numeraris de l’Institut. Em refereixo a Joana Ma. Seguí de la Universitat de les Illes, Josep Vicent Boira de la de Valencia i Andreu Domingo del Centre d’Estudis Demogràfics de la UAB. La nostra enhorabona.

La presidència de l’Institut ha format part del Pacte Nacional pel Referèndum que es constituí el 23 de desembre de l’any passat. L’adhesió de l’IEC suposa automàticament l’adhesió de totes les filials al Manifest que es va aprovar, però a més a més la Junta de la SCG va decidir adherir-se al manifest com a tal, en ser els seus components partidaris del reconeixement de l’Estat espanyol com a plurinacional i de la necessitat d’una consulta legal i acordada “per trobar solucions democràtiques als problemes polítics i no per crear-ne de nous o per agreujar els existents”, tal com proclama l’esmentat manifest.

També vaig poder assistir a l’acte de concessió del premi Vautrin-Lud a la Maria Dolors Garcia Ramon, dins els actes del Festival International de Géographie que es celebra a Saint-Dié-des-Vosges, acte i festival molt interessants per les conferències, debats, projeccions, exposicions, etc. que s’hi celebren relacionades amb la Geografia i els viatges, i que aprofito per fer-ne la deguda publicitat.

La presidència de l’Institut, com a conseqüència de la malaltia i mort de l’economista Josep Maria Montaner i Pascual ha tingut a bé nomenar-me representat de l’entitat a la Comissió de Delimitació Territorial de Catalunya, cosa que he acceptat renunciant a la representació que hi tenia de part de les universitats catalanes, lloc que ha estat ocupat provisionalment per un altre soci nostre.

 

 

Pel que fa a la situació econòmica, la política d’austeritat interna (actes de cost baix o realitzats pels membres de junta que no cobren per fer-los) ens ha portat a acumular un estalvi que depassa els normals romanents, la qual cosa no és del tot bona perquè pot donar la idea als directius de l’IEC que no necessitem tanta subvenció com altres societats, ja que a més rebem un ajut de la Diputació de Barcelona, amb contraprestació, que ens és bàsic per mantenir les publicacions. Això ha portat a que enguany hem rebut menys subvenció, com els hi explicarà el nostre tresorer, i perquè no ens torni a passar en la darrera reunió de Junta vàrem decidir de fer alguna despesa extra en forma de jornada, publicació o altre actuació, que ens permeti tenir un pressupost més equilibrat i amb un romanent més baix.

Sobre els premis Palau Vera i Lluís Casassas, no entraré en detalls perquè ja han sortit referenciats a l’Obrador Obert. Només els diré que en aquest curs van tenir molta demanda; hi van concórrer força treballs, la qualitat dels quals féu difícil la selecció i aconsellà atorgar merescuts accèssits. Al premi Lluís Casassas, s’hi presentaren tretze treballs, cosa que obligà a realitzar-ne una preselecció. La novetat és que per l’interès del treball premiat, enguany es preveu la seva edició.

Per raó de temps, tampoc m’estenc sobre les nostres tres pàgines web que mantenim. La principal, l’Obrador Obert, a càrrec de Pau Alegre, ha baixat el nombre de visites potser degut al nombre de canals digitals de comunicació que mantenim, però amb tot el nombre sessions de consulta ha estat de prop dels 16.000, per remirar unes 40.000 pàgines, a càrrec de més de 10.000 usuaris, dels quals un 6% tenia per origen Estats Units i la Gran Bretanya, i el 9% d’altres llocs d’arreu del món, a excepció dels anteriors i de Catalunya. Percentatges ben estimables i demostratius del servei que fa la nostra principal pàgina web.

La pàgina Àgora de la Geografia, de la qual és responsable Jordi Ramoneda, i la d’Eines i Recursos per a l’ensenyament de la geografia, responsabilitat de Jordi Royo, han tingut problemes en el registre d’accés, però ens consta, per les darreres dades disponibles, que

 

 

hi ha hagut un augment d’usuaris, i que la segona ha estat acceptada com a eina recomanada pel Departament d’Ensenyament que n’ha inclòs el seu enllaç a l’apartat de recursos. Igualment gràcies a la vocal Txell Gisbert estem actius al Twitter i al Facebook, on publicitem els nostres actes i contestem les preguntes que se’ns fan, uns mitjans que abans no utilitzàvem i que tenen molts seguidors entre els socis més joves. Només em cal agrair la feina feta pels curadors i desitjar-los ànims per continuar amb la feina realitzada.

Finalment, vull explicar-los que per segon any hem efectuat la votació electrònica de renovació parcial de la Junta, esperem que hagi anat bé i ben aviat en sabrem els resultats. De la renovació de Junta, una vocalia s’ha hagut de fer per la dimissió el mes de gener de José Luis Villanova, de la Universitat de Girona, per causes personals i totalment alienes a la seva voluntat. Va treballar amb nosaltres amb ganes, aportant moltes idees, i lamentem que ens hagi hagut de deixar. Igualment cessen de la Junta per haver esgotat els mandats Xavier Úbeda i Carme Montaner, a tots dos els devem moltes iniciatives i actuacions, i no es gens escabellat que després d’un merescut descans i recuperades les forces suficients, puguin tornar per ocupar altres càrrecs. Esperem que els seus possibles substituts, Mariàngels Trèmols, David Pavon i Joaquim Farguell, puguin continuar la seva feina, i que en Jesús Burgueño i el secretari Rafael Giménez siguin renovats en els càrrecs.

Acabo les meves paraules, donant de nou les gràcies a tots els assistents per haver vingut, als socis i sòcies pel seu recolzament, i els recordo que al final de l’Assemblea hi haurà un petit acte d’agraïment i homenatge al Dr. Vilà-Valentí pels seus anys de delegat de l’IEC a la Societat, tasca en la que ha estat substituït pel soci i membre de l’Institut Oriol Nel·lo, a qui desitgem no amoïnar gaire i que ens pugui ajudar en les relacions amb l’IEC i amb la societat catalana. Gràcies de nou. [Josep Oliveras Samitier]

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Oliveras Samitier, Josep (2017): "Paraules a l'Assemblea General Ordinària de la Societat Catalana de Geografia, SCG (15 de juny de 2017)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg92/S92261.htm

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
21 de juny de 2017
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat