Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Isabelle Lostanlen (a cura de): Pierre Deffontaines, directeur de l’Institut français de Barcelone. Journal de guerre, 1939-1944. Villeneuve d'Ascq: Presses universitaires du Septentrion, 2015 (Col. Documents et témoignages); 305 p. Prefaci de Claude Hauser. ISBN 978-2-7574-0858-2.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

“Ahir vaig tenir una reunió amb els geògrafs barcelonins i els vaig parlar sobre “la geografia humana del delta de l’Ebre”. Hi havia el gran geòleg espanyol, Solé, i en va restar molt interessat.” Els canvis de denominació del Cercle de géographie són fets per Deffontaines sense cap intencionalitat. Els qui encara el vam poder escoltar, a classe o en conferències, sabem que era ben bé així, de canviant, no pas deixat, en les formes menudes.

Tot seguit a la notícia de la creació d’una secció teatral a l’Institut, en col·laboració amb [Enric] Moreu [Rey] [apunt de dijous 2 de març de 1944, p. 200], anota: “Mon petit cercle de géographes a entendu [Guy] Lapraz parler de géobotanique.” El professor Lapraz va iniciar la seva carrera docent al Lycée Français de Barcelona durant aquells anys de guerra. Més endavant passaria a la universitat: Bordeus, d’antuvi, i després a Estrasburg, on és dipositat el seu herbari, el qual conté nombrosos espècimens recollits a Catalunya.

 

I sense tenir una relació expressa amb la geografia, acabo el repàs del fragment del livre de raison dels Deffontaines publicat per Mme. Lostanlen, en un context més propi de Pierre que no pas de Geneviève, bo i recordant la inauguració del local del Lycée Français, al carrer Bruc de Barcelona, en el qual s’impartirà el batxillerat espanyol, una secció que subsistirà fins a la dècada dels anys seixanta, sempre sota la direcció de Pere Ribera [citat com Ribeira a l’apunt de diumenge 1 d’octubre, p. 266]. En dissoldre’s la secció espanyola, Ribera va fundar i dirigir l’Escola Aula. [Pau Alegre, juny de 2016]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
13 de juny de 2016
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat