Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan Nogué i Pere Sala (curadors): Les Terres de l’Ebre: catàleg de paisatge. Barcelona: Departament de Territori i Sostenibilitat; Generalitat de Catalunya, 2013; 596 p. ISBN 978-84-393-9096-1.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

Rebem de la Diputació de Tarragona, a la qual agraïm la deferència, la publicació del Catàleg de paisatge de les Terres de l’Ebre (CpTE). És un volum sòlid i manejable alhora, en la producció del qual no s’han estalviat recursos, inclosos els de la mateixa Diputació. Un resultat editorial excel·lent, el qual posa de just relleu, per si encara fes falta, el treball de camp i gabinet efectuat per diversos equips de treball coordinats per l’Observatori del Paisatge durant força temps.

Val la pena deixar constància de l’autoria en aquesta notícia sumària. L’elaboració del CpTE ha anat a càrrec de l’equip del Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE), dirigit per Josep Aragonès; així mateix, l’equip del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, dirigit per Sergi Saladié; i, en tercer lloc, la participació ciutadana dinamitzada per Neus Miró (CODE) i l’equip d’Espai TReS · Territori i Responsabilitat Social dirigit per Xavier Sabaté, tots sota la direcció i coordinació de Joan Nogué i Pere Sala de l’Observatori del Paisatge de Catalunya. Els textos de la publicació del catàleg van ser redactats per la

 

gent de l’Observatori del Paisatge amb la participació de diversos col·laboradors. La il·lustració gràfica del volum ha estat servida per l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC), pel que fa als mapes, i per una llarga llista d’institucions i particulars, afeccionats i professionals, pel que fa a les imatges.

Les fotografies a rasant i les vistes aèries són omnipresents al llarg del llibre, la qual cosa fa palesa la idoneïtat d’aquests documents per a mostrar els trets definidors de les unitats de paisatge. I de la millor manera. Ho vaig procurar d’emfasitzar en els comentaris que vaig dedicar al llibre Reptes en la cartografia del paisatge editat per l’Observatori del Paisatge. La versatilitat de presa i tractament de la fotografia digital han facilitat la seva reproducció òptima, com no s’havia vist fins a les acaballes del segle i mil·lenni proppassats. Els estudis de paisatge de tota mena se n’han beneficiat molt, fins al punt que, sovint, la fotografia és el paisatge. De la mateixa manera com, en un altre topant gràfic, també ho ha estat la disponibilitat de cartografia topogràfica i d’inventari temàtic de Catalunya a escales grans, d’ençà la plena operativitat de l’ICC i altres productors de base.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
27 de març de 2015
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat