Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan Nogué i Pere Sala (curadors): Les Terres de l’Ebre: catàleg de paisatge. Barcelona: Departament de Territori i Sostenibilitat; Generalitat de Catalunya, 2013; 596 p. ISBN 978-84-393-9096-1.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

unitats paisatgístiques del país, permet l’aplicació operativa i intersubjectiva dels estudis acadèmics del paisatge a la planificació urbanística i territorial. En aquest context, no té sentit qüestionar-nos per què en són 135 a Catalunya i no pas un altre nombre, o, potser, infinites (*).

Més de la meitat de les planes del CpTE són esmerçades a detallar les característiques de cadascuna de les dinou unitats de paisatge de la regió. Ocupen tot el bloc 6, p. 268 a 562. Rere l’enunciació dels seus trets distintius, la fitxa sistemàtica de la unitat de paisatge segueix amb apartats dedicats successivament als elements naturals més destacats, a la manera d’una geografia física clàssica; a l’evolució històrica, documentada amb una ampli repertori de bibliografia local; i a la presentació de l’organització i la dinàmica actual, a manera d’una geografia humana.

 


* És una objecció molt sovintejada; sense anar més lluny, el ciutadà Henry Ettinghausen, de la Pera (Baix Empordà), s’ho preguntava (El Punt Avui, “El lector escriu”, 24 de febrer 2015, p. 20) en una rèplica a l’article d’opinió de J. Nadal que adjunto al capdavall d’aquesta notícia bibliogràfica.

 

L’expressió artística del paisatge de les Terres de l’Ebre i dels seus valors, pren el seu punt més aspre i dolç en els textos de Jesús Moncada i Artur Bladé. Aquest caient immaterial s’arrodoneix amb la presentació de les principals rutes i punts d’observació i gaudi del paisatge de la unitat. La part pràctica, als efectes de recomanacions i exigències per al planejament urbanístic i territorial, s’articula en tres altres apartats: possible evolució del paisatge, avaluació del paisatge i objectius de qualitat paisatgística, amb criteris i accions d’actuació.

La informació abocada pels autors del catàleg de paisatges de les Terres de l’Ebre ---com passa de ben segur a la resta de catàlegs--- per a la interpretació de fotografies i d’anàlisis estadístiques en forma de textos i mapes comprensibles per a propis i forans, acrediten un coneixement molt acurat, de primera mà, de la regió. Hi posen l’input energètic just. La resta el posa la ciutadania, amb els seus comentaris i opinions recollits mitjançant una operació de recerca participativa. Les Terres de l’Ebre: catàleg de paisatge és tot això i molt més. Informàtica, fotografia, treball de camp, cartografia, entrevistes,... ben amanit amb

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
27 de març de 2015
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat