Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan Nogué, Laura Puigbert, Gemma Bretcha, Àgata Losantos (a cura de): Reptes en la cartografia del paisatge. Dinàmiques territorials i valors intangibles. Olot: Observatori del Paisatge de Catalunya, 2013 (Plecs de Paisatge: Eines, 3); 226 p. ISBN 978-84-616-2668-7.   Notes de lectura de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

projecte” [56]. La col·lusió entre paisatge i projecte, ho anunciava ratlles amunt, és perfecta, i fa bona la coneguda proposta interpretativa d’Eugenio Turri (*).

Tres altres ponències, amb temàtiques i discursos d’intencionalitat més circumstancial, si més no en relació amb l’objectiu del col·loqui, s’afegeixen a les cinc ja comentades, les quals considero bàsiques. L’informàtic Volker Paelke presenta un mostrari de programaris especialitzats en la fusió d’imatge i mapa a “La realitat mixta de la cartografia. Noves tecnologies per als mapes del futur” [p. 74-88]. La ponència del geòleg Josep Maria Mallarach, “De la geografia sagrada a la cartografia del patrimoni espiritual natural: experiències i reptes” [125-147], magnifica les significacions de les dimensions ocultes del paisatge. Finalment, l’equip del filòsof David Casacuberta explica l’experiència del disseny, formació i ús del Rosespèdia a “Mapes de paisatges emocionals” [168-188], una guia interactiva i participativa (per mitjà d’un wiki) dels monuments dispersos pel terme municipal de Roses, accessible a través dels senyals QR disposats a cadascun.


* Il paesaggio come teatro. Dal territorio vissuto al territorio rappresentato. Venècia: Marsilio, 1998.

 

La ressenya d’aquesta publicació ha estat tot un repte. He procurat contrastar les aportacions dels ponents en relació amb allò que manifesten sobre els mapes i les imatges, el conjunt dels quals, amb l’afegit de diagrames i xarxes, ha vingut a dir-se “cartografia”. Si en queda de llunyana i d’esquifida la definició d’aquest terme proposada pel vescomte de Santarem el 1839 ! L’aristòcrata i diplomàtic portuguès només volia aixoplugar-hi els estudis d’història de mapes i cartes que havia desenvolupat a París. De l’amplitud exagerada de la definició actual en resulten derives, extraviaments i sortides escàpoles, les quals, empantanegats en un terreny tan dúctil, vincladís i evanescent com és el del paisatgisme, fan extremadament difícil de centrar la temàtica. A l’encalç d’aquest centrament, he proposat sengles significacions restrictives per al concepte de mapa i d’imatge. Sobre aquestes bases, i com suggereixen diversos ponents —o potser tots?—, els mapes serien uns bons acompanyants dels estudis de paisatge, mentre que les imatges haurien de responsabilitzar-se de la seva expressió. Confio haver enriquit el debat obert per les excel·lents aportacions aplegades en el llibre. [Pau Alegre, 10 d’abril 2014]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
20 de maig de 2014
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat