Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Xavier Úbeda, Damià Vericat i Ramon J. Batalla (a cura de): Avances de la geomorfología en España, 2008-2010. Barcelona: Societat Espanyola de Geomorfologia, 2010; 528 p. ISBN: 978-84-693-4551-1.   Presentació abreujada dels curadors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

desencadenados por los nuevos cultivos de cítricos en ladera. Formas erosivas durante el verano” i “Una aproximación metodológica al estudio temporal de la erosión: los eventos máximos”. D’altra banda, Xavier Úbeda amb Paulo Pereira van presentar-hi la comunicació titulada: “Efectos del fuego en la razón de absorción de sodio (SAR) de la solución liberada por las cenizas y sus potenciales efectos en la erosión del suelo. Estudio a escala de microparcela.”

La geomorfologia dels processos fluvials és el tema de la tercera especialitat representada amb 23 aportacions. Hi ha comunicacions d’arreu d’Espanya i és una de les temàtiques amb més representació dins la geomorfologia espanyola. La problemàtica associada al transport de sediment, les infraestructures fluvials com ara els embassaments, així com les variables meteorològiques i les respostes en els sistemes fluvials són alguns dels temes destacats en aquest apartat. També són interessants en els cursos fluvials a nivell geomorfològic les relacions amb la biologia, com ara els macròfits, on la seva proliferació esdevenen un problema a rius tan importants com l’Ebre. Joaquim Farguell amb Xavier Úbeda, Luís Outeiro, Joan Tort, Alex Miguel i Josep Ma. Panareda van presentar-hi la comunicació titulada: “La estimación de la producción de sedimento en suspensión mediante el uso de estaciones automáticas. El ejemplo del río Foix.” Els quatre primers autors citats en la comunicació anterior van repetir faristol per a presentar la comunicació: “Escorrentía y producción de sedimento en una cuenca Mediterránea (2005-2009)”.

 

La quarta categoria s’anomena riscos en geomorfologia i està sent un apartat que congrés rere congrés pren més importància en comunicacions presentades. Hi ha 10 aportacions. Les avingudes sobtades i catastròfiques, les allaus, els models predictius de fenòmens extraordinaris, la reconstrucció de avingudes i l’estimació dels períodes de recurrència de fets que poden ser considerats riscos, són alguns temes que poden trobar-se en aquest llibre. Un parell de comunicacions inclouen socis de la SCG. Antonio Gómez amb Marc Oliva van presentar una “Reconstrucción paleoambiental de Sierra Nevada a partir de registros sedimentarios y documentación histórica” i Vicenç M. Rosselló amb Francisca Segura i C. Sanchís van elucubrar sobre “El modelado de cauces excavados en rocas calcáreas: meso y microformas en la rambla del Tambuc.”

La geomorfologia estructural i del quaternari pot ser considerat el bloc més clàssic dels que hi ha representats. Temes com les captures dels rius en èpoques passades, erupcions de volcans, els encaixaments de rius, la reconstrucció d’ambients i paleoambients o la dinàmica de formes geomorfològiques tant a micro com a macro escala tenen cabuda en aquest apartat. Són un total de 21 aportacions que hi podem trobar sobre aquestes temàtiques que mai no deixaran de ser importants per comprendre els processos geomorfològics passats i actuals.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
20 de novembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat