Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Xavier Úbeda, Damià Vericat i Ramon J. Batalla (a cura de): Avances de la geomorfología en España, 2008-2010. Barcelona: Societat Espanyola de Geomorfologia, 2010; 528 p. ISBN: 978-84-693-4551-1.   Presentació abreujada dels curadors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Aquesta publicació és el compendi dels treballs presentats en la XI Reunió Nacional de Geomorfologia, que es va celebrar a Solsona, a la seu del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), entre el 20 i el 24 de setembre de 2010. Van participar en l'organització d'aquest congrés la Universitat de Lleida, la Universitat de Barcelona, així com el propi centre d'acolliment. Aquesta reunió bianual, que es ve celebrant des de 1990, quan es va fer a Terol, reuneix els geomorfòlegs espanyols i és un aparador de la investigació duta a terme per aquests professionals.

A més dels més de cent treballs que van ser presentats tant en format oral com en format panell, en aquesta publicació hi ha les tres ponències que reflecteixen l'estat de la qüestió en temes d'ampli interès geomorfològic i mediambiental. Els editors d'aquesta publicació volem agrair l'ajuda del Ministeri de Ciència i Innovació (Referència: CGL2009-08199-I/BTE) que ha permès que aquest llibre fos una realitat. Volem donar les gràcies a tots els autors per la seva participació i evidentment també agraïm l'inestimable treball que els revisors han fet dels diferents articles i que gràcies a la seva col·laboració aquest llibre ha guanyat en qualitat científica.

La XI Reunió ha estat possible gràcies a la participació de moltes persones de les diferents institucions participants, a l'atent personal del CTFC, a tots els membres del

 

grup "Rius" de la Universitat de Lleida i als de el “GRAM” de la Universitat de Barcelona, als diferents organismes que han fet la seva aportació econòmica i als investigadors que han col·laborat en les excursions i sortides de camp. Tots plegats han fet que aquest esdeveniment hagi estat tot un èxit.

El llibre està dividit en set categories o especialitats geomorfològiques:

La primera és la geomorfologia litoral i la cartografia geomorfològica, en la qual trobem 17 aportacions d’investigadors, temes com les granulometries de les platges, les platges elevades o el retrocés costaner són alguns dels temes de geomorfologia litoral. La cartografia geomorfològica, els mapes d’inundabilitat o els mapes de processos erosius, així com plantejament de noves tècniques per a la cartografia geomorfològica, són temes tractats en aquest primer apartat.

El segon bloc, titulat geomorfologia de processos erosius, compta amb 21 articles, dedicats als problemes associats amb l’erosió en diferents usos del sòl, tan forestal com agrícoles, i també a la seva relació amb fets extrems, com grans aiguats, o problemes de gestió i administració del sòl. La hidrologia i la sedimentologia dels processos als vessants és un fet d’interès d’estudi per a molts científics espanyols. En aquest apartat hem trobat un parell d’aportacions d’Artemi Cerdà et al.: “Procesos erosivos

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
20 de novembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat