Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Xavier Úbeda, Damià Vericat i Ramon J. Batalla (a cura de): Avances de la geomorfología en España, 2008-2010. Barcelona: Societat Espanyola de Geomorfologia, 2010; 528 p. ISBN: 978-84-693-4551-1.   Presentació abreujada dels curadors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

La sisena part d’aquest volum, està dedicat a la geomorfologia glaciar i periglaciar. A la Península ibèrica tenim zones on es poden donar processos geomorfològics d’aquest tipus, i també gràcies aquests estudis podem comprovar que molts d’aquests processos, formes i modelats estan perdent importància per fets destacables com l’escalfament global o l’antropització dels espais. Els Pirineus i Sierra Nevada són dos dels llocs més representatius d’aquest tipus de dinàmiques. La neu i el gel, glaceres i el morfodinamisme són els aspectes més destacats en aquest bloc, amb un total de 8 aportacions. Altra volta, el tàndem format per Antonio Gómez i M. Oliva van intervenir amb la comunicació titulada: “Evidencias morfológicas y ambientales de la pequeña edad del hielo en las cumbres de Sierra Nevada: La aportación de los libros de época (siglos XVII-XIX).” El professor Gómez Ortiz encara va intervenir en dues altres ocasions. L’una amb Ferran Salvador, Montserrat Salvà, J. J. Sanjosé i A. D. J. Atkinson sobre la temàtica de la “Morfometría de figuras geométricas periglaciares heredadas en el Collado de los Machos (Sierra Nevada)”, i amb altres autors en “Dinámica comparada de los glaciares rocosos de Doesen (Alpes Austriacos), Posets (Pirineos Centrales) y Corral del Veleta (Sierra Nevada) en el periodo 2001-2009.”

 

L’últim dels blocs presents en aquest llibre és el dedicat a la dendrogeomorfologia i a la geomorfologia climàtica i paleoclima, amb un total de 13 ponències. Destaca com la dendrologia ha trobat en els processos geomorfològics, sobretot els fluvials, una eina d’anàlisi molt important. Com les marques en els arbres ens indiquen processos que han tingut lloc fa molt temps i ajuden a reconstruir situacions passades. També la dendrogeomorfologia es pot fer servir per a l’estimació de taxes d’erosió hídrica en xaragalls sorrencs, o per exemple, com hi ha una relació entre indicadors dendrogeomorfològics i datació d’esdeveniments sísmics.

Com hem esmentat, a més en aquesta publicació hi ha els textos dels tres conferenciants convidats. El professor James Brasington, de la Universitat d’Aberystwyth, del Regne Unit, va parlar sobre “Recent developments in geomatics applied to Geomorphology”. El professor Wilfried Haeberli de la Universitat de Zuric, de Suïssa, va tractar el tema “Accelerating worldwide glacier shrinkage and its impacts on high - mountain region.” I el professor Oscar Ferreira, de la Universitat de l’Algarve, a Portugal, va parlar de “Determination of thresholds for coastal erosion and destruction induced by storms”.

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
20 de novembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat