Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan Vilagrasa: Creixement urbà i agents de la producció de l’espai: el cas de la ciutat de Lleida 1940-1980. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya, 1990 (Tesis doctorals, 3); 697 p. Pròleg de Carles Carreras. ISBN 84-303-1437-X.   Pròleg : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

El llibre que presentem, tal com s’indica ben clarament, és la tesi de doctorat de l’autor, en Joan Vilagrasa i Ibarz, que fou llegida públicament a l’Estudi General de Lleida el novembre del 1983 (*) Lamentablement s’han escolat gairebé set anys entre aquella lectura pública i la seva publicació en forma de llibre, malgrat els esforços que personalment em consta que s’han fet, tant per les persones com per les institucions implicades, especialment la Paeria de Lleida i l’Institut Cartogràfic de Catalunya. Tots sabem que de vegades resulta difícil i complicat d’editar un llibre, i més encara un llibre com aquest, voluminós, complex i acadèmic; l’autor, en la seva nota al lector, ja n’explica les conseqüències del desfasament. Però aquest retard no ha de fer minvar de cap manera la importància de l’aparició d’aquest treball, ja que així els resultats de la vida acadèmica poden arribar al seu tribunal definitiu: el públic que l’ha de llegir.

Primer que res, vull remarcar públicament que escriure aquest pròleg m’és especialment


* Concretament, va ser el 23 de novembre d’aquell any. El llibre és una versió exacta, llevat dels apèndixs, del treball aleshores defensat davant d’una comissió formada pel Dr. Joan Vilà-Valentí, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional, el Dr. Manuel de Solà-Morales i Rubió, catedràtic d’Urbanisme, el Dr. Francesc Roca i Rossell, professor titular d’Economia Política, el Dr. Manuel Lladonosa i Vall-llebrera, catedràtic d’Història Contemporània i el Dr. Carles Carreras i Verdaguer, catedràtic de Geografia Humana.

 

plaent i personalment molt important, per raons diverses. Una, perquè presentar el tercer volum d’una col·lecció de tesis, com la que publica l’Institut Cartogràfic de Catalunya des del 1987, suposa contribuir a la continuïtat d’una tasca meritòria, com és la de permetre que els treballs universitaris arribin a la societat a la qual van dirigits, però a la qual costa normalment de fer-los arribar. Una altra, perquè el treball d’en Joan Vilagrasa que em toca de presentar, ha estat el resultat de la primera tesi de doctorat que he dirigit en la meva vida professional, fita que suposa un canvi qualitatiu en la meva pròpia carrera. I finalment, i sobretot, perquè el treball d’en Joan Vilagrasa és un excel·lent treball que és fàcil i agradable de presentar, i perquè l’autor, en Joan, és un bon amic, un bon col·lega i un magnífic professional universitari.

El treball que origina aquest llibre té, com tots, la seva història; com tots els treballs acadèmics, no s’originà de forma casual, sinó que entronca amb d’altres treballs i amb preocupacions més generals, corrents en aquells primers anys de la dècada dels 80.

L’autor va proposar d’iniciar el seu estudi sobre la ciutat de Lleida quan, juntament amb d’altres persones, treballàvem en l’anàlisi d’un municipi de la perifèria metropolitana de Barcelona, Sant Vicenç dels Horts, sobre el qual, i amb el nom d’equip de GEOTOP, vàrem fer algunes publicacions. De les discussions, de les lectures i de les experiències d’aquell

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
5 de juliol de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat